NEDELJSKI TRIK: S preprostim izračunom določi optimalno velikost televizorja
Marjan Kodelja 21. februarja 2021 ob 06:47

Silna teorija je za določanjem optimalne razdalje med gledalcem in zaslonom. Suče se okoli vidnega kota, razločljivosti in osebnih preferenc.

Priporočila izhajajo iz standardov gradnje kinematografov in določanjem optimalnih razdalj med platnom in prvo oziroma zadnjo vrsto. Bližje ste, večji je kot gledanja, vendar naj ne bi presegel 36 stopinj. Dlje ste, ožji je, vendar naj ne bi padel pod 26 stopinj. Preprosto mar ne. Zdaj vzemite meter, izmerite daljšo stranico zaslona, na podlagi Pitagorovega izreka izračunajte obe razdalji in med njima izberite takšno, kot vam najbolj ugaja. Oziroma je možna. Tja postavite sedežno garnituro. Uživajte. Ne gre! Garnitura je, kjer je. Torej bo treba menjati televizor. Kako velik naj bo? Na podlagi znane razdalje in obeh priporočljivih kotov izračunate največjo in najmanjšo širino zaslona in na njeni osnovi in vedenja, da so televizorji razmerja 16:9, še obe diagonali. Znotraj obeh meja izberite velikost televizorja.

Nikdar ni nikar velikosti televizorja ne izbirajte na podlagi velikosti niše med pohištvenimi elementi. S tem si boste naredili medvedjo uslugo.

Gre tudi lažje. Enostavni nasvet se glasi takole. Razdalja naj bo nekje med 1,2- in 2,5-kratnikom diagonale zaslona. Pri spodnji meji imamo nekoliko večje 40-stopinjsko vidno polje in pri zgornji 20-stopinjsko. Čeprav je interval večji od priporočil za kino dvorane, se je uveljavil za določanje velikosti televizorja in primerne razdalje do gledalca. Na ta način lahko prilagodimo razdaljo obstoječemu zaslonu ali najdemo optimalno velikost za konkreten prostor. Vzemimo primer. Diagonala znaša 140 cm (55 palcev). Pomeni, da je primerna razdalja nekje med 1,68 in 3,5 m. Pri tem je jasno, da pri najdaljši razdalji ne boste imeli ničesar od morebitnih vsebin 4K, saj bodo videti, kot bi bile polne visoke razločljivosti (1080p). Nič ne de. Še dolgo ne bo večina vsebin v tej razločljivosti. Še obrnimo. Razdalja je določena in znaša 2 metra. Potemtakem je primerno velik televizor z diagonalo nekje med 56 in 166 centimetri.

Bilo bi preprosto, če bi morali upoštevati le vidno polje. Na razdaljo namreč vpliva tudi razločljivost vsebin, ki pa je ne smemo zamenjati za razločljivost zaslona. Kadar smo preblizu zaslona, potem opazimo pike, kar ni dobro, saj zmanjša kakovost slike, medtem ko od daleč ne vidimo podrobnosti. Zato zopet iščemo optimalno razdaljo glede na razločljivost slike, vendar je pomembna še kakovost vida. Kdor vidi slabše, mora sedeti bližje. Medtem ko na splošno velja, da višja je ločljivost, bližje se moramo premakniti zaslonu!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja