NEDELJSKI NASVET: Popoln robot za povprečnega Slovenca
Marjan Kodelja 8. maja 2022 ob 06:29

Ko imaš majhno zaplato rodovitne zemlje, pogosto pomisliš, da bi sam prideloval zelenjavo. Vnema zamre isti hip, ko se spomniš na delo in čas, ki ga vrtiček zahteva. Ali je možno vrtnarjenje brez truda?

Pravzaprav je odgovor pritrdilen. Od leta 2016 so namreč na voljo sestavni deli ali kompleti za samogradnjo vrtnega pripomočka Farmbot – računalniško vodenega stroja (CNC oziroma računalniško numerično krmiljene). Osnove delovanja so torej enake industrijskim strojem, kot so računalniško vodeni rezkarji, le da v tem primeru, zamenljiva orodja na vrhu roke robota skrbijo za sajenje, zalivanje ter prepoznavo in uničevanje plevela na gredici, nad katero je stroj postavljen. Velikost je lahko dokaj poljubna, odvisno od dolžine in postavitve vodil, po katerih se roka giblje, a največkrat boste zasledili, da robot s ceno od 1000 evrov naprej obvlada površine od 3,6 do 18 kvadratnih metrov.

Kot vedno pri takšnih projektih (robotih) v ospredju ni strojna oprema, temveč programska skupaj z bazo podatkov o gojenju različnih rastlin. In oboje je prosto kodno. Pomeni, da »mehki« del robota lahko vsak uporabi brezplačno, medtem ko za strojni (otipljivi) del kupi že skoraj v celo sestavljenega ali se gradnje loti sam. Sestavne dele najdete na spletni strani ponudnika. V tem primeru ima v rokah več svobode, da robota prilagodi gredi in ne obratno.

Priznam, da bi se z veseljem lotil gradnje in testiranja takšnega robota, če bi bilo to časovno in finančno izvedljivo. Sploh, ker je vse o njem podrobno dokumentirano na spletni strani, brez nepotrebnih marketinških olepšav. Poleg gradnje je zahtevno še načrtovanje, katero zelenjavo bi želeli gojiti in kje bo rasla. Seveda lahko uporabite pristop »an ban pet podgan«, toda vprašanje je, ali boste zadovoljni s pridelkom. Rastline zahtevajo različno veliko prostora, zato pride prav podatki v bazi, ki pomagajo, ko na zaslonu računalnika načrtujemo gredico ali več njih. Smiselno je upoštevati še to, katere rastline lahko rastejo skupaj in katere ne in princip kolobarjenje, a od tu naprej imate proste roke.

Ko je greda načrtovana, delo prevzame robot. Najprej posadi pravo seme rastline na njej namenjeno mesto, nato pa glede na potrebe skrbi za primerno vlažnost in uničuje plevel. Tega zazna kamera, medtem ko ga uniči, bolje rečeno razcefra orodje s štirimi rezili. Verjamem, da sicer vse skupaj ni tako zelo preprosto kot sem napisal. Upoštevati boste morali nasvete za vrtnarjenje, spremljati rast in prilagajati načrt grede, toda pri tem vam bo prihranjeno fizično delo. Razen enega. Pobiranja pridelkov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.