NEDELJSKI TRIK: Kako izboljšati sprejem satelitskega signala na pametni uri?
Marjan Kodelja 10. maja 2020 ob 06:45

Zanašamo se, da bo pametna ali športna nosljiva naprava čim bolj natančno beležila gibanje, a največkrat ne poznamo omejitev navigacijskega sistema, pa tudi naprave!

Sled gibanja ne more biti natančnejša od napake satelitskega navigacijskega sistema, zato se bo treba sprijazniti, da ni speljana do pikice natančno po poti na zemljevidu. Občasna odstopanja sem ter tja so normalna in posledica razmer, s svojimi dejanji pa lahko dosežemo, da je navigacijska sled čim bolj natančna in da jo nosljiva naprava začne čim prej beležiti.

Na natančnost sledenja lahko vpliva tudi programska oprema naprave, zato se prepričajte, da imate vedno zadnjo različico. Preko nadgradnje izdelovalci ne odpravljajo le napake v kodi, občasno s popravkom vplivajo tudi na natančnost tipal, kar nikakor ne more biti slabo.

Preden naprava začne beležiti gibanje, se mora sinhronizirati s sateliti, katerih signale lahko sprejema. Običajen postopek lahko traja tudi deset ali več minut, odvisno od razmer, števila satelitov in še česa, zato večina pozna tako imenovani podprti GPS (Assisted GPS). Pri tem preko interneta naprava prejme podatke o položaju satelitov in časih, ko so tam, da se hitreje »nanje« priključi. Če nekaj časa nanj ni priključena, meni se je to pripetilo v tednu dni, podatki niso več uporabni in prisiljena je v običajni in časovno potratni postopek. Ura ali zapestnica podatke pridobi, ko je priključena na telefon ali brezžično omrežje, pri nekaterih pa lahko tudi s kablom na osebni računalnik, kjer teče ustrezen program. Povedano drugače. Če jo slučajno uporabljate samostojno in nepovezano, potem je ne pozabite redno priključiti. Vseeno pa bo takrat, ko želite vadbo meriti na lokaciji, kjer naprava še ni bila, prav tako morala skozi celoten postopek, zato to upoštevajte pred začetkom.

Zaradi varčevanja z energijo nosljive naprave nimajo stalno prižganega satelitskega sprejemnika, saj je ta poleg zaslona eden večjih porabnikov. Vključi pa se, ko zaženete športni način. Tega pa vključite, ko ste že zunaj in ne še v stavbi, ker tam noben satelitski sistem ne deluje. Vključite ga pred vadbo, z njo pa ne začnite, dokler ne dobite informacije, da je naprava pripravljena. Pri večini sočasno poteka tudi umerjenje tipala srčnega utripa na zapestju. Vadbe pa ne začnite, dokler sta tipalo srčnega utripa in satelitski sprejemnik še v procesu sinhronizacije. Kot sem dejal, v najslabšem primeru to lahko traja tudi deset ali več minut. Če sem vam zdi, da traja predolgo, roko, na kateri je nosljiva naprava, dvignete v zrak in jo nekaj časa držite čim bolj pri miru. Bolje bo, če boste med tem na odprtem prostoru, na primer travniku, kot v gostem gozdu ali ozki mestni ulici. A ko je postopek sinhronizacije satelitskega sistema dokončan, ura ali zapestnica ne bo kar tako izgubila povezave, saj ve, od kod dobiva signale.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Skrajen način izboljšanja natančnosti beleženja je nakup nove nosljive naprave, lahko pa se zgodi, da boste pri tem prišli izpod dežja pod kap. Pomembno besedo pri natančnosti beleženja gibanja ima namreč tudi kakovost in položaj antene, na kar pa uporabnik nima nobenega vpliva. Preden se odločite za nov model, zato preverite, kaj o njem pravijo uporabniki, ki ga že uporabljajo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Mene pa zanima kaj na splošno menite o telefonih xiomi, oziroma telefon xiomi redmi note 8 pro.
    Hvala za odgovor.

    • Težko je govoriti na splošno, sploh pri proizvajalcih, ki imajo v ponudbi telefone od 50 do 1000 evrov. Večinoma so se na naših testih kar izkazali, niso pa brez napak. Za orientacijo glede Redmi Note 8 Pro si lahko preberete naš test Redmi Note 8T.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja