NEDELJSKI NASVET: Zvečer izklopite modro svetlobo v sistemu Windows 10
Marjan Kodelja 31. maja 2020 ob 06:04

Skoraj vsi pametni telefoni imajo funkcijo filtriranja modre svetlobe, da večerna svetloba ne moti bioritma. Ima pa jo tudi sistem Windows 10. Vključite jo lahko po potrebi ali pa nastavite uro vklopa in izklopa.

O škodljivosti modre svetlobe, ki je je nadpovprečno veliko v svetlobnem sevanju sodobnih zaslonov in zaradi katere je slika običajno »hladna«, je bilo prelitega že veliko črnila. Dejstvo je, da smo se razvili na prostem, da je jutranja sončna svetloba hladna in bleščeča, večerna pa topla in nežnejša, to pa se mora poznati tudi v procesih človeškega organizma. Izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem lahko poslabša spanec, saj zmanjšuje izločanje melatonina, ki je najbolj izrazito ravno ponoči.

Leta 1981 so Harvardski raziskovalci ugotovili, da so modre valovne dolžine svetlobe koristne podnevi, saj povečajo pozornost, skrajšajo reakcijske čase in izboljšajo razpoloženje, ponoči pa postanejo moteče. Takratnih računalnikov pa nismo nosili v posteljo, malo nas jih je sploh imelo, zato morebitni škodljivi vplivi niso bili izraziti. Se pa je to spremenilo z rastjo popularnosti pametnih telefonov, ti pa so bile tudi prve naprave z namenskimi filtri (aplikacijami), ki na zahtevo filtrirajo modro svetlobo in sliko na zaslonu naredijo toplejšo, a posledično tudi manj svetlobo. Zmanjšanje ali celo popolno izničenje ene valovne dolžine pa ne vpliva le na pravilnost barv, temveč tudi na najvišjo svetilnost zaslona, ki pa v večernih in nočnih pogojih ni prevelika ovira. Funkcija je počasi našla pot v operacijska sistema iOS in Android, tako da jo ima večina pametnih telefonov, le imenuje se od enega do drugega drugače.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Manj pa je znano, da je že nekaj časa tudi del sistema Windows 10, kar pride še posebej prav, če ta teče na prenosnem računalniku. Uporabimo jo lahko na zahtevo ali nastavimo urnik vklopa in izklopa funkcije »Nočna svetloba«.

V opravilni vrstici je na skrajnem desnem koncu ikona središča za opravila. Kliknete torej na nanjo in če na prikazanih »ploščicah« ni tudi ploščice z »Nočna svetloba«, najprej kliknite na »Razširi«, da se prikažejo vse. Ko kliknete na ploščico »Nočna svetloba« se funkcija vklopi, to pa barvo slike na zaslonu spremeni. S ponovnim klikom, funkcijo izklopite in vse je isto, kot je bilo.

Nastavite pa lahko tudi urnik. Poiščete funkcijo v nastavitvah sistema ali še lažje, zapišite »nočna svetloba« v iskalno polje in nato kliknite na najdeno povezavo. Poleg vklopa in izklopa funkcije je možno tudi nastaviti intenzivnost nočne svetlobe, raven filtriranja modre svetlobe. Bolj se na drsniku premaknete v levo, manj je modre in bolj rdeča je slika. Pod drsnikom pa lahko vklopite urnik, kjer sta na voljo dve možnosti. Če nastavite lokacijo, bo sistem samodejno izklopil funkcijo ob sončnem vzhodu in jo vklopil ob zahodu, drugače pa vpišete uri.

S preizkušanjem bo vsak našel nastavitve, ki mu najbolje ugajajo. Kogar dejstvo, da sistem pozna lokacijo, ne moti, potem je verjetno to boljša možnost, saj se bodo časi vklopa in izklopa samodejno prilagajali letnim časom. Lahko pa preprosto vpišete, da funkcijo izklopi ob 7. uri in vklopi ob 21. uri. Bo podobno dobro. Glede intenzivnosti nočne svetlobe pa za začetek predlagam, da kazalnik na drsniku premaknete kanček bolj desno od njegove sredine. Nato pa ga premikate proti levi, vse dokler ne najdete nastavitve, ki najbolj ugaja očem.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.