NEDELJSKI NASVET: Znebi se privzetih aplikacij, ki jih nikdar ne uporabljaš!
Marjan Kodelja 30. avgusta 2020 ob 06:37

Tudi nekateri najboljši pametni telefoni imajo vnaprej nameščene aplikacije, ki zavzemajo dragocen prostor in sistemske vire, pa jih ne potrebujete. Kako se torej znebite nesnage popularno imenovane »bloatware«?

Ko prvič primete v roke svoj novi in po možnosti tudi dragi pametni telefon, ste začudeni nad obilico aplikacij, ki jih je prijazen izdelovalec že namestil. Medtem ko večina neželenih aplikacij dejansko ne naredi nobene škode, pa zaseda prostor in sistemske vire, kar je še posebej pereče v primeru cenejših naprav z manj pomnilnika in slabšimi procesorji. Da zmedenosti uporabnika, ki ima na telefonu več aplikacij za isti namen, niti ne omenjam. Največ težav s tovrstno nesnago imamo uporabniki pametnih telefonov s sistemom Android. V skrajnem primeru lahko dobite napravo z ducatom ali celo več nepotrebnih aplikacij. Večino jih je preprosto odstraniti, so pa tudi takšne, ki se jih brez korenskega dostopa ali pomoči računalnika (skoraj) ne boste mogli znebiti.

Angleški izraz »bloatware« je bil prvotno uporabljen za označevanje dolgega seznama programov in pripomočkov, ki so jih na svoje izdelke še pred predajo namestili izdelovalci računalnikov s sistemom Windows. Težava ni več pereča, kot je bila, vendar lahko še vedno kupite računalnik, ki se šibi pod težo nameščenih programov, ki jih (skoraj) nihče ne želi.

 Čiščenja telefona se lotite v nastavitvah, kjer poiščete seznam vseh nameščenih aplikacij. Kako priti do njega je odvisno od različice operacijskega sistema, pa tudi uporabniškega vmesnika, a ga ni težko najti. Ne glede na številčnost preverite vsako aplikacijo in vse one, ki jih ne potrebujete, izbrišite. Dotaknete se njenega imena in izberite možnost »Odstrani«. Pri nekaterih je ni, ker jih je izdelovalec globlje umestil v sistem, zato poiščite možnost »Onemogoči«, ki prepreči, da bi se zagnala in po nepotrebnem porabljala sistemske vire.

Popoln izbris s polnilnika naprave pa zna biti nekoliko bolj zapleten, postopek pa je primeren tudi za trdožive aplikacije, ki jih tudi onemogočiti ne morete. Na osebni računalnik namestite program Android Studio (zagonska datoteka je velika 800 MB), na pametnem telefonu pa omogočite način za razvijalce. To storite tako, da v nastavitvah (O telefonu in Informacije o programski opremi) poiščete »Številka gradnje«, ki se je nato sedemkrat dotaknete. S tem omogočite menijski razdelek »Možnosti za razvijalce«, kjer omogočite »Odpravljanje težav preko USB-ja«.

Zdaj lahko telefon preko USB kabla priključite na osebni računalnik in odprete okno lupine »Power Shell« iz mape Android Studio, kjer je nameščen program Adroid Debug Bridge (ADB). Mapa se skriva za nizom C:\Users\<Uporabnik>\AppData\Local\Android\Sdk\platform-tools, kjer je <uporabnik> ime vašega računa na tem računalniku. Hkrati pritisnite tipko Shift in desno tipko miške in izberite »Okno lupino Power Shell odprite tukaj«. V njem zaženite ukaza ».\adb devices« in ».\adb shell«, da dobite nadzor nad z računalnikom povezanim pametnim telefonom. Vedeti pa morate, katere aplikacije se želite znebiti, saj je naslednji ukaz »pm uninstall -k –user 0 <appname>«, kjer je <appname> ime paketa z neželeno aplikacijo. Pove vam ga aplikacija App Inspector, ki jo je zato tudi pametno predhodno namestiti.

Popoln nadzor, s tem pa tudi možnost brisanja vseh aplikacij na telefonu pa boste imeli, ko boste pridobili korenski dostop do svoje naprave. Ker pa gre za še mnogo bolj zapleten postopek, med katerim gre lahko tudi kaj narobe, ni za vsakogar.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja