NEDELJSKI NASVET: Zato so žične slušalke v več pogledih boljše od brezžičnih!
Marjan Kodelja 5. decembra 2021 ob 06:26

Čeprav ima vse manj naprav 3,5 milimetrski priključek in so brezžične slušalke silno priročne, jih stare dobre povezane s kablom prekosijo v nekaterih pomembnih lastnostih.

Zvok je v jedru analogen, zato je vsaka digitalizacija večji oziroma manjši kompromis. Če ne bi bilo tako, ne bi nekateri še vedno prisegali na ojačevalce z elektronkami in na muziko iz vinilnih plošč. Enako je s slušalkami. Brezžične uvajajo digitalizacijo na prenosu »signala« od vira zvoka, zatorej na tem delu prihaja do izgube kakovosti, saj kodek stiskanja in najvišja bitna hitrost brezžičnega vmesnika, največkrat je ta Bluetooth, naredita svoje. A to ni edini razlog, zakaj so žične slušalke boljše od brezžičnih in čemu je bolje za napravo kupiti ustrezen adapter, kot prestopiti na »temno stran«.

Žične slušalke so cenejše. Svoboda in udobje brezžičnih slušalk stane. Manj, če vam je vseeno za kakovost zvoka in več, če vam ta še vedno pomeni največ. Razlog za višje cene v trgovinah so dodatni stroški izdelave, saj brezžične slušalke vsebujejo več komponent in materialov.

So trajnostne. So izjeme. Vedno so. Toda žične slušalke so običajno trpežnejše in zdržijo dlje. Manj komponent, manj možnosti, da gre karkoli narobe. Če gre, potlej je okvaro lažje popraviti. Obenem so bolj robustno narejene in brez težav prenesejo padce na tla. Zvočni gonilniki (membrane) so skoraj večni. Še največja težava je kabel, ki je nagnjen k pokanju, zato imamo boljše slušalke zamenljivega. Znano je, da so nekatere vrhunske slušalke izdelane tako dobro, da služijo celo življenje. Človeka, ne naprave.

So lažje. Razlog je spet v manj komponentah in v tem, da brezžične potrebujejo baterijo, ki ni ravno sinonim lahkosti. Kdor jih veliko uporablja, ve, koliko se pozna vsak odvečen gram. Lažje žične slušalke so udobnejše za nošenje in lažje se izognete utrujenosti pri poslušanju. Težje so, več nelagodja boste čutili. Pogosteje jih boste želeli sneti zaradi bolečin v vratu.

Nobenih skrbi. Žične slušalke so vedno pripravljene. Nimajo baterije, ki jo je treba redno polniti. Kajpada do dostikrat pozabimo in potem to ugotovimo v najbolj neugodnem trenutku.

Ni zakasnitve. Med poslušanjem glasbe večina težav ne občuti, toda brezžični prenos in pretvorba digitalnega v analogni signal zahtevata čas, ki se odrazi v zakasnitvi med trenutkom, ko vir pošlje signal in slušalke predvajajo zvok. Podobno kot sosed že ve, da je padel gol, medtem ko napadalec na zaslonu vašega televizorja šele izvaja prosti strel. Zakasnite postane problem med igranjem iger. Ravno zaradi tega je veliko igričarskih slušalk žičnih, kajti v njihovem svetu se pozna vsaka milisekunda. Zakasnitev ni povezana s kakovostjo slušalk, temveč s fiziko, zato tudi najdražje brezžične slušalke ne morejo kosati s poceni žičnimi.

Popolne za profesionalce. Delno sem razloge, zakaj je večina profesionalnih slušalk ožičenih, že povedal. Toda še en je. Preprosto so bolj zanesljive in nastavljene tako, da zvok ustreza uporabnikom s prefinjenim okusom za zvok, medtem ko so brezžične narejene za množice. Zvočni podpis imajo uglašen v obliki črke V – poudarjeni visoki in nizki toni in zanemarjeni srednji. Prijeten za poslušanje na račun izgube natančnosti in zvočnih podrobnosti. Profesionalne žične slušalke imajo največkrat raven ali uravnotežen podpis, ki zagotavlja največjo natančnost reprodukcije zvoka. Glasbeniki in zvočni inženirji si ne morejo privoščiti, da ne bi vedeli, kako zveni skladba.

Hitro in poceni popravilo. Nekaterih brezžičnih slušalk ni ekonomično popravljati, zaradi kompaktnega in majhnega ohišja z natlačenimi komponentami – antena, sprejemnik signala, digitalno analogni pretvornik, ojačevalec, mikrofoni, baterija in še kaj. Še posebej je to izrazito v primeru brezžičnih ušesnih čepkov. Žične slušalke, če niso res najbolj cene izdelave, je vedno mogoče pripraviti.

Manj škodujejo okolju. Nekateri boste rekli, pa kaj. Ni moja težava. Toda. Naprave, ki zdržijo kratek čas, nakar jih je treba zamenjati, ne spodbujajo trajnostnega obnašanja. Za izdelavo žičnih slušalk je potrebno manj energije in materialov, zdržijo dlje in ne bi nikdar zastarele, če se ne bi »pametnjakoviči« odločili za ukinjanje analognih priključkov. Dostojne žične slušalke za okoli stotaka bodo delovale najmanj šest let, medtem ko bodo podobne brezžične zdržale pol manj. Če ne bo drugih, bo težava zmanjšanje kapaciteta baterije in zaradi tega vse krajši čas uporabe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V času spodbujanja brezžičnih povezav se zdi hvaljenje žičnih slušalk brezbožno, tehnološki korak nazaj. Ni nujno, kot bi pripomnil vsak bolj zahteven uporabnik. Žične slušalke postajajo podcenjene, čeprav še vedno nudijo več za zahtevan denar. Poleg tega je na napravah brez priključka vedno mogoče uporabljati adapter, kabel med telefonom in slušalkami pa ravno tako ni preveč neudoben.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Pri slusalkah, zicnih ali brezzicnih, je vsaj po mojih izkusnjah (naj)vecji “issue material, iz katerega so narejene obloge/povstri (ali kakorkoli se temu ze rece) za udobno nosenje. Najveckrat kaksna plasticna imitacija usnja, ki je takoj super, ampak zacne po letu ali dveh razpadati. In to ni tisto “eh, bo ze” razpadanje, kajti delci se ti limajo povsod (usesa, obraz…). Pri zadnjih BT slusalkah sem imel sreco, da so mi brezplacno veckrat poslali nove obloge.
    Se sploh se dobi normalne “trajne” obloge?

  • Vprašanej je dokaj retorično, kajti do tovrstnih odgovor prideš po daljši uporabi. Ampajk iz izkušenj je tako, da so obloge dražjih slušalk trajnejše od tistih cenejših. Spomnim se enih “noname”, kjer se je obloga začela lupiti po slabe pol leta, medtem ko ibčasno uporabljam slušalke Marshall, ki po več letih uporabe ne kažejo obrabe. Odgovor na vprašanje je torej. Da se dobiti trajlne obloge, toda ne na poceni slušalakh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.