NEDELJSKI NASVET: Zaradi KORONE potrebuješ merilnik ravni kisika v krvi!
Marjan Kodelja 18. oktobra 2020 ob 06:03

Padec ravni kisika v krvi je prvi znak, da mora okuženi z novim koronavirusom takoj poiskati zdravniško pomoč, čeprav se morda sploh ne počuti slabo. Poleg medicinsko potrjenih, preprostih za uporabo in cenovno dostopnih merilnikov, znajo SpO2 izmeriti novejše pametne ure. Ali so v tej vlogi dovolj natančne?

Hemoglobin v rdečih krvničkah prenaša kisik iz pljuč do zadnje celice v telesu, tako da se molekule kisika vežejo na železove atome v njem. Od tu rdeča barva. Razmerje oziroma odstotek med krvničkami z vezanim kisikom in tistimi brez pa razumemo kot raven kisika v krvi. Ta je pri zdravi osebi okoli 95 odstotkov, vse nad 89 odstotkov velja za normalno, a pod to mejo se začnejo težave, saj od srca najbolj oddaljene celice ne prejmejo dovolj kisika.

Princip delovanja pulznega oksimetra je preprost in preverjen. Vir svetlobe na eni strani na primeru naprstnika osvetli tkivo pod sabo, da tipalo nasproti njega izmeri svetlobo, ki je, po domače povedano, prišla skozi. Od nasičenosti kisika v krvi se namreč spreminja vpijanje (absorpcija) svetlobe v tkivu, na podlagi česar dobimo želeni podatek. Napaka v meritvi merilnikov za medicinsko uporabo znaša dva odstotka. Praktično to pomeni, da če merilnik prikaže na primer 84-odstotno nasičenost, je v resnici lahko ta med 82 in 86 odstotki. Glede na mejne vrednosti in vrednosti pri zdravi osebi je to dovolj.

Funkcijo merjenja SpO2 so dobile tudi nekatere nove pametne ure, kar ni večje presenečenje, glede na to, da njihova tipala z optično metodo na zapestju merijo srčni utrip. Vendar je postopek malenkost drugačen od opisanega. Tkiva namreč ne presvetlijo, saj je tipalo svetlobe poleg njegovega vira, sijalk LED. Še vedno meri vpijanje, vendar na podlagi odboja svetlobe. Vemo, da tipala srčnega utripa niso enako natančna kot električna na traku na prsnem košu in da se motijo za okoli 5 odstotkov. Natančnosti merjenja ravni kisika v krvi pa ne poznamo. Izdelovalci uradnih podatkov namreč ne povedo, namesto tega nekje zapišejo, da naprave niso namenjene medicinski, temveč osebni uporabi za izboljšanje dobrega počutja.

Merjenje SpO2 sem nekaj časa preizkušal na štirih urah – Apple Watch Series 6, Samsung Galaxy Watch 3, Huawei Watch Fit in še Watch GT 2 Pro istega izdelovalca. Vse zahtevajo, da je roka med meritvijo čim bolj pri miru, najbolje položena na mizo, z obrazom ure navzgor in približno v višini srca. Rezultata ne dobite takoj, meritev traja najmanj 15 sekund, običajno dlje, in ni nujno, da je vedno uspešna. Kazale so podobne vrednosti, kajti nič ni narobe, če ena kaže 94-odstotno in druga 96-odstotno nasičenost! Zanimivo je, da je imela največ neuspešnih Applova, druge tri pa nekoliko manj. Vsaj glede na moj primer, pri upoštevanju napotkov, kako je treba uro namestiti na zapestje, so se meritve izkazale za dovolj natančne. Vprašanje je, kaj z njimi?

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tu nastopi »korona«. Virus vpliva na delovanje pljuč. Čeprav se bolnik še ne počuti zares slabo, ne misli, da bi moral v bolnico, je lahko skrajni čas za to. Zaradi tega je pametno imeti doma merilnik ravni kisika v krvi. Tega si nisem izmislil sam, nasvet je v radijski eter povedal poslušalec, saj je meritev pulznega oksimetra rešila življenje članu njegove družine. Ali morate zato kupiti ustrezno pametno uro? Nikakor ne. Če jo potrebujete zaradi drugih razlogov ali jo celo že imate, potem je pametno v primeru slabega počutja izkoristiti to njeno funkcijo. Zgolj to! Kajti dokazano natančni oksimeter lahko kupite za veliko manj denarja (od 50 evrov naprej) od cene omenjenih pametnih ur!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja