NEDELJSKI NASVET: Zakrij svoje sledi pred Googlom!
Marjan Kodelja 18. aprila 2021 ob 06:43

Saj veste, kaj se zgodi, če ste preveč radovedni. Dobite jih po prstih! Toda zvedavost Googla kljub temu nima meja in nemogoče je preprečiti, da ne bi bdel nad našim življenjem. A če že mora, potem mu vsaj občasno otežite delo.

Kje sem, moji lokacijski podatki so za oglaševalce daleč najbolj zanimivi, zato ni pretresljivo, da je na telefonih s sistemom Android in Googlovimi storitvami težko izključiti zbiranje in pošiljanje. Lahko brišem lokacijsko zgodovino in upam, da jo Google dejansko fizično izbriše, in na kraju še izklopim lokacijsko funkcijo, vendar veliko nisem storil. Na podlagi poznavanja položajev baznih postaj mobilne telefonije in brezžičnih omrežij Wi-Fi vsaj približno še vedno ve, kje sem. Še huje pa je, da morda zaradi izklopljene funkcije noče delovati katera od nameščenih aplikacij. Kaj nam preostane v tem primeru?

Predlagam vam zavajanje. Uporabite aplikacijo, ki telefonu mimo vanj vgrajenega sprejemnika satelitske navigacije pošilja lažne podatke. Udobno ste zleknjeni v naslonjaču dnevne sobe, medtem ko je telefon sto odstotno prepričan, da stojite zraven spomenika v dunajskem mestnem parku. Laganje ima svojevrstno prednost. Morda je zanimanje za igro Pokemon Go manjše, kot je bilo v prvem letu, vendar je igra še vedno živa in jo še vedno igra na milijone igralcev po vsem svetu. Toda nihče natančno ne ve, koliko jih še hodi okoli in koliko igro igra od doma. Stavil bi, da če še niso v večini, potem bodo kmalu.

Večina aplikacij za prilagajanje geografskih koordinat učinkovito deluje le na telefonih z odklenjenim korenskim dostopom. Pri manjšem številu pa to ni pogoj. Meni najljubši sta Fake GPS Go Location Spoofer Free in Location Changer, kar ne pomeni, da sta najboljši. Da tovrstna aplikacija deluje, morate najprej v meniju za razvijalce omogočiti spreminjanje lokacij oziroma določiti, katero aplikacijo naj telefon uporabi. Če menija še niste aktivirali, ga tako, da se večkrat dotaknete polja »Številka graditve« v razdelku nastavitev sistem »O telefonu«. Nato aplikacijo zaženete in sledite njenim priporočilom. Če vam uspe, ni namreč nujno, da stvar dobro deluje na vseh različicah sistema in različicah storitve Play, na zemljevidu izberete, kam bi radi »šli« in zaženete spreminjanje lokacije. Vsaj kar se tiče telefona ste lahko na Maldivih, Severnem polu ali kje drugje. So težave. Redno je treba poganjati zavajanje, kajti po določenem času telefonu morda ugotovi, da je nekaj narobe in s pomočjo drugih načinov za ugotavljanje položaja »napako« odpravi. A večinoma deluje. Še namig. V New Yorku je še vedno mnogo več igralcev igre Pokemon Go kot v Ljubljani.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za igranje lokacijsko pogojenih iger lahko zlahka uporabite stari telefon, če nanj namestite aplikacijo za laganje o geografskem položaju in obenem izklopite vse posodobitve zanje. Za večino se še kako primerni tri ali celo štiri leta stari, ki leži v katerem predalu. Sploh, če ste ljubitelj najnovejših tehnologij, telefone menjate na dve leti in starih nočete ali ne morete pokloniti. Morda ne bo več dolgo tako, kajti v Evropi je vse bolj izražena zahteva po napravah z daljšo življenjsko dobo. Druga zgodba, o kateri sem pisal na portalu Vse bo v redu zavarovalnice Triglav.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja