NEDELJSKI NASVET: Zakaj moraš poznati podatke o omrežju in kako jih izveš?
Marjan Kodelja 16. avgusta 2020 ob 06:41

Naj uporabim mobilno ali brezžično omrežje? V obeh primerih je dobro poznati hitrosti in zakasnitvene čase. Opensignal je luštna aplikacija za sistema Android in iOS, ki vam pri tem pomaga. 

Od zmogljivosti povezave je namreč odvisno kakovost storitev, ki se vam je zaluštala, včasih pa lahko nanjo vpliva že manjša sprememba mesta “sprejema”. Namesto pred, se v ležalnik udobno namestite za hišo, to pa velja tako za povezave v mobilno omrežje, kot (ali še bolj) v domača omrežja WiFi in z užitkom spremljate pretočni video težko pričakovane nove epizode priljubljene serije. Aplikacijo OpenSingal ali katero drugo njej podobno je smiselno imeti na pametnem telefonu, tudi če se veliko zadržujete na področju borno pokritem z mobilnimi omrežji. Pomagajo najti “sladko mesto” ali pa vsaj povedo, v katero smer odtavati, da boste bližje bazni postaji. 

Na začetnem zaslonu po zagonu aplikacije vam ta poda dve silno preprosti možnosti. Z eno izmerite hitrosti prenosa podatkov v obe smeri in zakasnitvene čase omrežja, s katerim je pametni telefon povezan. Če je prijavljen v brezžično omrežje Wi-Fi, potem boste pridobili podatke zanje, drugače pa za mobilno. Podatki so sicer dovolj zgovorni, vendar je uporabna tudi druga možnost, “video test”. Aplikacija iz strežnika predvaja tesni video, nato pa izpiše ločljivost primerno za stanje povezave skupaj s še nekaterimi prav tako uporabniki podatki. 

Aplikacija nudi še tri razdelke, med katerimi prehajate z dotiki ikon na spodnjem traku. Razdelek s statističnimi podatki o dosegljivosti omrežij in prenesenih količinah, bo za večino uporabnikov manj uporaben kot naslednja. Prvi pokaže zemljevid okolice s kvadratki, katerih barva predstavlja moč mobilnega signala. Bolj se zelena spreminja v rdeče, slabše je s signalom. Prazen prostor pa ne pomeni, da tam signala sploh ni, prej, da tam ni bilo izvedene meritve in zato aplikacija nima primernih podatkov. Sicer pa je pomembna barva kvadratka z modro piko, ki predstavlja vaš položaj. A če je vaš kvadratek rdeč, blizu pa je zelen istega operaterja, potem se vam splača preveriti, zakaj je tako. 

Po želji lahko pregledujejo podatke za vse operaterje in vse tehnologije mobilnih omrežij hkrati, ali pa samo za izbrane. V tem primeru bo aplikacije na vrhu zemljevida prikazala okno s podatki o povprečnih hitrostih in zakasnitvenih časih. 

Ostane nam še zadnji razdelek, ki pa je pogojen z domačim operaterjem ali z operaterjem, pri katerem v tujini gostujete. Puščica namreč kaže smer bazne postaje, s katero ste povezani, če pa preklopite na zemljevid in druge postaje operaterja v bližini. Čeprav ne morete prepričati pametnega telefona, da bi se po potrebi povezal na drugo postajo, pa se lahko v skrajnem primeru odločite, da se boste premaknili bližje in tako izboljšali sprejem. Podatki zadnjega razdelka pa so uporabnik tudi, ko se odločate, kam v okolici bivališča postaviti ojačevalnik signala ali mobilni modem, ko mobilno omrežje uporabljate namesto fiksnega za domači dostop v internet. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja