NEDELJSKI NASVET: Zakaj bi za glasbo plačeval ali »kuril« Youtube, če ni nujno?
Marjan Kodelja 6. februarja 2022 ob 06:24

Se brezplačne storitve pretočne glasbe lahko postavijo ob bok plačljivim in v čem se razlikujejo od teh, ki omogočajo uživanje v priljubljenih skladbah brez omejitev?

Sprejeli smo jih z odprtimi rokami, kajti za razliko od lastne zbirke na fizičnih nosilcih, imaš na razpolago (skoraj) celo svetovno glasbeno produkcijo, za do denarnice relativno prijazen mesečni znesek. V primerjavi s storitvami pretočnega videa imajo še eno konkretno prednost. Popularne in hkrati najbolj iskane skladbe najdeš v vseh zbirkah, kajti morebitni ekskluzivni dogovori so redki oziroma v najslabšem primeru časovno omejeni. Na nek način je torej (skoraj) vseeno, za katero storitev se odločiš in uporabljaš jo lahko za vse večne čase. Amen! Dokler plačuješ, kajti v nasprotnem primeru se vrata do glasbenih nebes zaprejo. Res? No, ne popolnoma.

Če ne želiš plačevati mesečne naročnine, lahko nekatere poslušaš brezplačno, toda z omejitvami, kot so oglasi, ki jih ni mogoče preskočiti, in omejeno število preskokov pesmi v seznamih predvajanja. Torej gre za radijskim postajam nežno podoben koncept. Ponudnik storitev je plačan od oglasov in delež dobijo tudi glasbeniki, katerih skladbe morda v plačljivi različici storitve nikdar ne bi poslušal! Eno stvar je treba pri »brezplačnosti« vedno upoštevati. Ponudniki jo nudijo, ker morajo, ne ker bi si to želeli ali zaradi prijaznosti do poslušalcev. Raje bi namreč videli, da jim redno plačuješ, zato bodo naredili vse, da te premamijo. Naj te to ne odvrne. Brezplačna uporaba je idealna, da dlje časa od običajnega brezplačnega obdobja naročniške storitve, ugotavljaš, ali ti je storitev sploh všeč. Poleg tega pa nimaš česa izgubiti. Marsikdo za poslušanje glasbe uporablja Youtube, ki je seveda neizčrpen vir različnih pesmi in izvedb, toda za vsako poslušanje res ni treba pretakati še videa!

Spotify in Youtube Music sta največji globalni storitvi pretočne glasbe in obe nudita brezplačno uporabo z možnostjo kasnejše nadgradnje na plačljivo. Obe nudita izjemno širok seznam glasbe in kakovosten zvok, čeprav se zdi, da je v slednjem Spotify za odtenek radodarnejši. Spotify Free je enak plačljivi storitvi, le da poleg predvajanja oglasov omejuje število preskokov na šest na uro, premeša sezname predvajanja, nad katerimi zato nimaš popolnega nadzora, ne omogoča poslušanja brez povezave in omejuje pasovno širino (kakovost) na 128 kb/s (računalnik) oziroma 160 kb/s (mobilna naprava).

YouTube Music ne pogojuje števila preskokov, temveč moraš imeti aplikacijo odprto, da naprava predvaja zvok. Ko jo zapreš oziroma »potisneš« v ozadje, je pretakanje glasbe ustavljeno, kar onemogoča večopravilnost med poslušanjem glasbe. Hitrost in s tem kakovost zvoka je omejena na 128 kb/s, a najhujši so oglasi, ki so sicer ravno tako postali moteči element storitve Youtube.

Čeprav ima v seznamu manj sklad, je ravno tako popularna pri nas manj priljubljena storitev Amazon Music. V primeru brezplačne storitve si prisiljen gledati oglase in imaš omejen dostop do glasbene zbirke, medtem ko je kakovost glasbe primerljiva kakovosti, ki jo nudi Spotify Free.

Možnost brezplačne uporabe nudi še francoski ponudnik pretočne glasbe Deezer. Ravno tako kot Spotify prikazuje oglase, omejuje uporabnost seznama predvajanja, toda onemogočena je možnost predvajanja glasbe brez povezave. Število preskokov skladb je v primeru uporabe v oknu brskalnika na računalniku neomejeno, medtem ko si v aplikaciji omejen na šest vsako uro.

Razvrstitev brezplačne ponudbe je sicer podobna razvrstitvi plačljive, kajti odlikujejo jih iste lastnosti. Na vrhu bi postavil Spotify Free zaradi širokega nabora sklad, podkastov, ekskluzivnih vsebin in preprostega iskanja. Sledi Youtube Music z ravno tako velikim izborom vsebin in neomejenim številom preskokov. Na tretjem mestu je Deezer in to predvsem zaradi tega, ker nudi nekoliko manj vsebin, čeprav storitev ravno tako odlikuje preprosta uporaba. Sledi Amazon Music, ki ga ima od vseh štirih še najmanj raznolik izbor vsebin.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za brezplačne storitve je ravno tako kot za plačljive potrebna registracija. Ta je še najbolj preprosta v primeru Apple Music, saj zadostuje Googlov račun, ki ga gotovo imaš. V primeru Amazonove storitve lahko uporabiš njihovega, če ga imaš, račun pri drugih dveh pa moraš najprej odpeti!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.