NEDELJSKI NASVET: Včasih so besedne zveze zavajajoče!
Marjan Kodelja 26. novembra 2023 ob 06:08

Ko sem slišal za »globalni zaklop« mi je najprej na misel padla kamera, ki jo lahko kdorkoli proži od kjerkoli na svetu. Kakopak ima v tej zvezi beseda globalno drugačen pomen od onega, ki smo ga bolj vajeni. Kakšnega?

Slovar slovenskega knjižnega jezika je razmeroma jasen. Pomen besede globalni je celoten ali skupen, toda primeri kažejo na »svetovni« pomen – globalni program ekonomskega razvoja, sistem globalne televizije, itd. Globalno ni povezano samo s svetom, vendar tako vse skupaj razumejo moji in še kakšni možgani. Zamislim si globus, kroglo, in vse postane nekako jasno. Globalni zaklop nima nikakršne zveze s »kroglo zemeljsko«, pomen besede globalno je pri njem drugačen in čeprav mi prevod še zdaleč ni všeč, se ga bom moral privaditi, saj mi razen stavčnega opisa, na pamet ne pade nobena beseda ali besedna zveza, ki bi zadevo bolje opisala. O čem pravzaprav govorim?

Zaklop je pomemben element fotoaparata oziroma kamere, saj se ob pritisku na sprožilec »odpre« in spusti svetlob do tipala, ki nato izvede čarovnijo in ustvari sliko. V analogni dobi je bilo vse skupaj preprosto. Svetloba je osvetlila film, in potem je bil mir. Digitalizacija je zadeve obrnila na glavo. Zaklop poskrbi, da je osvetljena vrstica za vrstico in ne cela površina tipala naenkrat. Namesto da bi procesor v trenutku prebral vse podatke, ki jih dajejo pike na tipalo, zaporedno bere podatke po vrsticah.

VRSTIČNI ZAKLOPGLOBALNI ZAKLOP

Večinoma zaradi tega ni večjih težav, razen med snemanjem zelo hitro premikajočih se predmetov. Na primer lopatic rotorja helikopterja. Zaradi branja po vrsticah in čeprav gre za izredno kratke časovne razlike, so lopatice ukrivljene namesto ravne. Torej. Ukrivljene niso zaradi upora zraka, kot bi morda kdo pomislil. Na področju fotografije pa ima globalni zaklop prednost pri hitrosti sinhronizacije bliskavice. Verjetno je že jasno, v čem je trik zaklopa, ki ga navadnim smrtnikom prinaša Sonyjeva Alpha 9 III, saj ni neznanka v nekaterih profesionalnih kamerah. Podatki vseh pik tipala polnega formata so prebrani na enkrat in to bliskovito hitro.

Globalni zaklop v videu, v katerem se stvari hitro spreminjajo, odpravi popačenje, toda predvsem na račun slabše občutljivosti na svetlobo, kar zmanjšuje dinamični razpon in zmogljivosti kamere pri šibki svetlobi. Ker je omenjena priljubljena pri dejanskih ali samooklicanih pomembnežih, ki bi najraje svoje življenje pretakali 24 ur na dan, postane jasno, zakaj Sony govori o revolucionarnem dosežku. Je res revolucionaren? Do nekje zagotovo, zato bo zanimivo spremljati, kako se bosta odzvala Nikon in Canon. Menda naj bi ga dobila Nikonova kamera Z9H, medtem ko Canon za enkrat zmanjšuje njegov pomen in ohranja konservativnejši pristop – dokler je mogoče se drži preizkušene tehnologije. Kljub temu velja prepričanje, da bodo z globalnim zaklopom enkrat opremljeni tudi Canonovi aparati, le več vode bo do takrat preteklo.

Ko ga že omenjam. Pred kratkim so predstavili kamero PowerShot V10 z bolj običajnim vrstičnim zaklopom razločljivosti 4K s širokokotnim objektivom. Poleg razmeroma nizke teže 211 gramov so v pomoč vgrajeno stojalo, nagibni zaslon in večji stereo mikrofon. Obenem so tedaj prestavili nove ambasadorje, ki bodo svojo strast in znanje delili s kolegi strokovnjaki in navdušenimi amaterji na različnih Canonovih dogodkih v regiji, s svojimi izkušnjami in testiranji pa bodo imeli možnost sodelovati tudi pri tehnološkem razvoju znamke. To so pokrajinski fotograf Luka Vunduk, poročna fotografinja Ana Gregorič, športni fotograf Samo Vidic, komercialni in gledališki fotograf Aljoša Rebolj ter ustvarjalec video vsebin Matic Borković.

Naslovna fotografija Wikipedia.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja