NEDELJSKI NASVET: Varnejše je uporabiti prenosnik, kot izdati geslo domačega omrežja
Marjan Kodelja 27. novembra 2022 ob 06:27

Geslo za domače omrežje naj imajo le domači. Nikakor ne četica prijateljev in znancev, med katerimi je kup takšnih, ki so prišli na obisk le enkrat. Ako jim ga izdate, bo za vse večne čase ostalo na njihovih napravah!

Veliko sodobnih brezžičnih usmerjevalnikov ima funkcijo ločenega omrežja za goste, kar je praktično najboljša rešitev. Vsakič, ko komu zaupate geslo omrežja, ki ga uporabljajo družinski člani in domače naprave, to poveča varnostno ogroženost. (Skoraj) nihče ga kasneje ne izbriše. Problematično, če ga izdate prijateljevim prijateljem, priložnostnim znancem ali popolnim neznancem, ki so prišli na večerno zabavo. Nikdar namreč ne veš, kakšne namene imajo.

Ker to pogosto počnemo, je geslo smiselno vsake toliko spremeniti. Kolikokrat ste že to naredili? Verjetno nikoli. Vse več naprav imamo povezanih in najmanj nadležno je vsaki posebej nato vpisati novo geslo. Ker ostaja nespremenjeno več let, je še toliko bolj pomembno, da ga pozna čim manj ljudi!

V primerih, ko usmerjevalnik nima funkcije ločenega omrežja za goste, je elegantna rešitev deljenje omrežja s pomočjo prenosnika. Ta bo povezan z domačim omrežjem oblikoval ločeno, katerega preprosto izklopite, ko ga ne potrebujete, in ga naslednjič znova vključite, tokrat z drugačnim geslom. Kako to storimo?

Trik je primeren tudi za priložnosti, ko želite testirati novo napravo, če ustreza potrebam in ne želite, da bi neposredno obremenjevala osrednje brezžično omrežje.

Deljenje internetne povezave s prenosnim računalnikom je enko preprosto kot deljenje na pametnem telefonu. V okolju Windows 11 odprete aplikacijo »Nastavitve« ter znotraj le te v levem stolpiču izberete »Omrežje in internet« in v osrednjem oknu še »Mobilna dostopna točka«. Od tu naprej pobrkljate po nastavitvah oziroma preverite, ali vam ustrezajo. Kateri dostop v internet bi radi delili, kadar jih je več (ko ima na primer prenosnik vmesnik za mobilno omrežje), na kakšen način (Wi-Fi ali Bluetooth) ter kakšno je ime omrežja (SSID) In kakšno geslo. To zadnje se vam vsekakor splača spremeniti, da bo ime bolj zvedavo in geslo lažje razumljivo. Točko nato vklopite in izklopite, ko je ne potrebujete več.

Postopek je dokaj podoben v okolju sistema Windows 10, če se iz takšnega ali drugačnega razloga še niste odločili za nadgradnjo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja