NEDELJSKI NASVET: V klubsko hišo na ekskluzivni pogovor
Marjan Kodelja 14. februarja 2021 ob 06:41

Clubhouse je na pogovoru temelječe družbeno omrežje, naslednja stopnja v razvoju podkastov, ki popularnost gradi na ekskluzivnosti, gostovanju svetovno slavnih ljudi in strahu, da bi karkoli zamudili!

Ker aplikacija deluje le na Applovih napravah, je že tako omejen krog potencialnih uporabnikov, ki potrebujejo še vabilo. Osebno menim, da je vabljenje v storitev v prvi vrsti način, kako nekaj narediti bolj zanimivo, kot je, in ne toliko nadzor nad morebitnim navalom uporabnikov, ki bi lahko sesul strežnike. Težko dosegljiv sadež je najslajši. Kdor se potrudi na spletu najti vabilo, namestiti aplikacijo, bo verjetno bolj lojalen uporabnik od tistih, ki na hitro skočimo v storitev, da bi ocenili njen pomen.

Omrežje je bili sicer uradno predstavljeno skoraj pred enim letom na osnovi preproste ideje. Ko ste povabljeni, lahko začnete poslušati pogovore v interesnih sobah, omejenih na največ 5000 poslušalcev, ali ustvariti svoje v upanju, da se vam bodo sledilci pridružili in boste postali zvezda novega omrežja. V katerem ni besedilnih objav, fotografij in videov. Samo in izključno zvok! Kar še ne pomeni, da bo dolgoročno uspelo v poplavi družbenih omrežij in se bo lahko enakopravno kosalo z njimi in še se plejado komunikacijskih storitev, ki jim prav tako hodi v zelje!

Clubhouse je na Kitajske že prepovedan, kajti hitro so uporabniki organizirali pogovore o siceršnjih tabu temah. Kitajci niso neumni in izkoristijo vsako možnost, da vsaj nekaj časa prelisičijo državne cenzorje.

Zasnova omrežja je še bolj zanimiva, kajti ne gre za klasično družbeno omrežje oziroma skladovnice posnetih podkastov, na voljo kadarkoli za poslušanje. Izkorišča strah uporabnikov, da bi karkoli zamudili (FOMO), kajti če te ni na omrežju, ko pogovor poteka, potem ga zamudiš. A ker je preprosto za uporabo in temelji na zvoku, ga je mogoče uporabljati ves čas, medtem ko je telefon v žepu. Med kuhanjem kosila, rekreacijo ali sprehodom, vse dokler je povezava v internet. V nekaterih primerih niti stalna prisotnost ni dovolj. Ko sta na primer gostovala Mark Zuckerberg in Elon Musk so bili »sedeži« v trenutku zasedeni in še dobro, da so nekateri udeleženci pretakali pogovor na druge spletne strani v živo.

Omrežje je trenutno »in« ter je kot takšno pljusknilo tudi k nam, medtem ko uporabnike pridobiva povsod po svetu. Kljub omejenosti na naprave, ki jih ima v najboljšem primeru petina spletnih uporabnikov, jih vsak teden beleži okoli dva milijona.

Aplikacija za sistem Android naj bi bila na voljo enkrat letos!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja