NEDELJSKI NASVET: V karanteni bomo še dolgo, zato uporabi star telefon kot okno v svet!
Marjan Kodelja 5. aprila 2020 ob 06:45

Ne moremo na kavo, še manj do prijateljev, druženje z njimi pa vse bolj pogrešamo. Lahko pa staremu telefonu namenimo vlogo naprave za video klepetanje in nanj namestimo Skype!

Za video klepetanje oziroma video konference največkrat uporabimo prenosni računalnik, še posebej, če je komunikacija poslovna in povezana z delom od daleč. Ali pa svoj pametni telefon. Po želji. A tu sledim drugačni ideji. Postavitvi pametnega telefona brez kartice SIM, a priključenega v domače omrežje, na kuhinjsko mizo ali kavno mizico v dnevni sobi. Prijatelji ali družina nas lahko kadarkoli pokličejo, da se pogovorimo iz oči v oči. Ne z eno osebo, temveč družino kot celoto, ki je zadnje dneve večinoma skupaj, ker je tako zapovedala vlada! Preko storitev za video klepetanje, ki so vse po vrsti preproste za rabo, pa se tudi najlažje družimo s starimi starši, saj se zaradi lastne varnosti ne smejo družiti z mlajšimi. Zapovedana socialna distanca je črviček, ki nam bo dodobra scefral živce. O tem verjetno nihče več ne dvomi!

Kadar se odločimo ponovno uporabiti stari telefon, ga najprej povrnemo na tovarniške nastavitve in nato izbrišemo aplikacije, ki so še vedo na njem, pa jih ne potrebujemo. Tistih nekaj, ki jih ni mogoče izbrisati, pa v nastavitvah »onemogočimo«. Prav tako je dobro, če imate za domače projekte ločen Googlov račun, ki ga največkrat potrebujemo le zato, da iz tržnice Play namestimo potrebne aplikacije. Zakaj torej ne bi odprli računa v slogu »mojadruzinaABC@gmail.com«.

Sledi izbira aplikacije za video klepetanje. Ker so večinoma namenjene osebni uporabi, zahtevajo prijavo s telefonsko številko, ki je v tem primeru nimamo. Videokonferenčna storitev Zoom je v nemilosti zaradi varnostnih napak, ki so jih našli, pa še za več kot tri hkratne uporabnike je video klepet omejen na 40 minut. Premalo za prijetna druženja. Zato predlagam uporabo staroste, storitve Skype! Tudi ta kot privzet način ponuja registracijo s telefonsko številko, vendar je možna tudi prijava z naslovom elektronske pošte. Predlagam, da tudi v Skypu naredimo nov, družinski račun, na primer z imenom »Novakovi«, namesto uporabe računa enega od članov družine. Postopek namestitve aplikacije je hiter in preprost, to pa velja tudi za oblikovanje novega uporabniškega računa. Vpišemo namreč naslov elektronske pošte, na katero bomo prejeli kodo za potrditev registracije, kasneje pa še ime, pod katerim nas bodo lahko drugi našli. Zdaj moramo le še postaviti telefon v ustrezno stojalo, na primerno mesto in ga, če je možno, preko napajalnika priključiti na električno napajanje (ali vsaj zunanjo baterijo). Kot vedno zato, ker je baterija starega telefona slabša in zadnje kar bi si želeli je, da bi crknil med video klepetom, ki je sicer eno od energijsko zahtevnejših opravil. Za telefon najdimo mesto, kjer bo kamera videla vse člane družine, ko se boste posedli za mizo ali na kavč. Zdaj moramo samo še poslati »ime«, ki ga ima družina v Skypu, vsem, s katerimi bi se radi družili.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vprašali boste, zakaj bi to naredil, če lahko uporabim svoj telefon? Odgovor je preprost. Ker lahko, če imate star telefon, ki nekje leži in ga nihče ne potrebuje. Pa še zabavno je nekaj narediti drugače in imeti doma napravo, ki je izključno namenjena edinemu načina druženja, ki je ta čas dovoljeno. Še bolj kot telefon pa je v ta namen zaradi večjega zaslona primeren tablični računalnik.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja