NEDELJSKI NASVET: Uporabi TV ali operaterjev sprejemnik za predvajanje glasbe s telefona, tablice ali računalnika
Matjaž Ropret 26. aprila 2020 ob 06:45

Kadar poskušamo glasbo s telefona predvajati na večjih, močnejših in bolj kakovostnih zvočnikih običajno pomislimo na bluetooth ali priklop s kablom. Druga možnost je zaradi izginjanja priključka za slušalke (3,5 mm) iz telefonov vse manj aktualna, pa tudi mnogi zvočniki, sploh tisti »pametne« vrste nimajo več tega vhoda. Z bluetoothom pa je tudi lahko križ. Napravi morata biti »sparjeni«, kar običajno velja samo za en telefon. Če hočemo predvajati glasbo ali kaj drugega s katere koli druge naprave v družini ali če to poskuša kdo, ki pride na obisk, smo že v težavah. Obstaja pa še ena možnost s televizorjem kot vmesnim členom – Googlov protokol Chromecast.

Na Chromecast večina verjetno pomisli, kadar želi sliko spraviti s telefona ali tablice na ekran televizorja. Toda zadeva je uporabna tudi za zvok. Google je nekoč celo prodajal vmesnik, namenjen zgolj zvočnemu prenosu (Chromecast Audio), vendar ga je nato poslal v večna lovišča. Z običajno različico tega protokola pa glasbeni del še vedno deluje brez problema.

Televizor sam resda nima posebej kakovostnih zvočnikov, so pa definitivno bistveno glasnejši kot tisti v mobilni napravi. Nekateri imate na osrednji ekran priključeno zvočno letev ali kakšen drug zvočniški sistem in v tem primeru je rešitev, ki jo tokrat opisujemo, še toliko bolj smiselna. Protokol Chromecast imajo privzeto vgrajeni vsi televizorji z operacijskim sistemom Android (Philips, Sony), prav tako različne androidne »škatlice«, torej večpredstavnostni predvajalniki, kot sta denimo Xiaomi Mi Box ali Nvidia Shield, pa tudi operaterski sprejemniki, denimo Telemachov EON. In seveda je v vsak televizor (oz. njegov priključek HDMI) mogoče vtakniti strojni vmesnik Chromecast. Stane približno petdeset evrov. Na strani telefonov in tablic v androidnem svetu skoraj vse aplikacije, ki imajo kakšno povezavo z zvokom, najsi bodo za muziko, podkaste, zvočne knjige ali kaj četrtega, podpirajo to možnost prenosa predvajanja na drugo napravo. Slabša je pokritost v sistemu iOS, kajti tam ima Apple svoj protokol AirPlay, ki pa ga podpira malo »sprejemnih« naprav. Od najbolj pogosto uporabljanih aplikacij Chromecast podpira zgolj Glasba Google Play (Google Play Music), ker je pač njen avtor isti kot avtor protokola, na katerem sloni današnji trik. Omogočajo pa ga tudi brskalniki na osebnih računalnikih. Chrome in tisti, ki so narejeni na njegovi osnovi.

Podobno kot pri nasvetu s storitvijo Snapdrop je ključni in pravzaprav edini pogoj, da sta napravi v istem brezžičnem omrežju, česar doma seveda ni težko doseči. Na telefonu ali tablici je treba pritisniti na ikono za Chromecast (obkrožena na posnetku zaslona). Zdi se mi, da naj bi prikazovala ekran z brezžičnim signalom. Potem pa izbrati napravo, kamor naj se muzika (ali podkast ali karkoli že) predvaja. Na televizorju se prekine, kar je prikazoval dotlej, in čez nekaj sekund se zasliši tisto, kar je prej predvajal telefon oz. tablica. Na velikem ekranu pa se prikaže grafika aplikacije, iz katere vse skupaj poteka. Mobilna naprava postane daljinski upravljalnik, glasnost pa se da kontrolirati tako z njo kot na televizorju oz. sprejemniku. V brskalniku Chrome je ta funkcija v izbirnikih, ki jih odpre klik na tri pikice v desnem zgornjem kotu. Reče se ji Cast. V kakšnem drugem, denimo Vivaldiju, pa je v meniju z desnim klikom (miške oz. sledilne ploščice) izbira Preklopi. V obeh primerih se prikaže seznam možnih naprav, enako kot na telefonu, in po potrditvi začne zvok prihajati iz zvočnikov, povezanih s televizorjem. Gre pa v tem primeru na zaslon tudi slika tega zavihka, v katerem je zvočna vsebina. Seveda se da na izhodiščni napravi vmes početi karkoli drugega, na televizorju pa ni mogoče mimogrede gledati še česa drugega. Če gre uporabnik »ven« iz tega načina, se vse skupaj prekine. To je torej za takrat, ko želimo imeti zvočno kuliso in ne potrebujemo televizorjevega ekrana.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja