NEDELJSKI NASVET: Udobno preživeti (krajši) električni mrk!
Marjan Kodelja 12. marca 2023 ob 06:38

Odkar so prekrižali meče v Ukrajini, nas pripravljajo na morebitne bolj ali manj dolge električne mrke. Ne verjamem, da se bodo v kratkem zgodili (če bi se, bi se verjetno že pozimi), in še manj zaradi omenjene vojne. Še nešteto drugih razlogov je, zakaj se lahko zgodi, da bo v omrežju manj energije od povpraševanja. To mi je dalo misliti.

V starih časih prekinitve dobave niso bile nič posebnega. Dokler se elektrika ni »vrnila«, smo uživali v romantiki sveč in se trudili ne preveč odpirati hladilnika. Ni nam bilo hudega. Na televiziji večino časa ni bilo nič posebnega. Če ni delal radio, tudi ni bila večja tragedija. Danes je drugače. Cel kup naprav bi v primeru mrka postalo obtežilniki papirja. Del jih je na baterije, a večinoma tudi te ne bodo prav dobro delovale, če se zanašajo na domače omrežje. Kaj mi bodo koristile kamere, če ne bodo nadzirale okolice in kaj v omrežje priključene domače naprave, če do njih dostop od daleč ne bo mogoč? Najmanj, kar mora ves čas delovati, je domače omrežje. Toliko bolj, če delate od doma in šef ni razumevajoč za vaše lokalne težave.

Nedolgo tega je v moji bližini odpovedalo pet transformatorjev in nekaj četrti za dve uri zavilo v temo. Ne pomnim, kdaj se mi je kaj podobnega zgodilo in enako je z večino sodržavljanov, razen peščice nesrečnikov, ki so pred leti trpeli električne mrke zaradi posledic žleda. Še pomnite tovariši, kako so pred hišami ponekod brneli agregati? Tiste dve uri mi ni bilo hudega. Na telefonu sem vklopil dostopno točko in na prenosniku delal, kot da so razmere normalne. Da niso, sem ugotovil kmalu. Elektrika se je vrnila, e ne takisto domače omrežje. Odletel je optični modem, natančneje njegov napajalnik, ki je pred tem brez kakršnih koli težav deloval več kot pravljičnih sedem let.

Razvoj ne poteka vedno v pozitivni smeri. Namesto da bi napajalniki postajali vse bolj zmogljivi, jih je varčevanje z materiali naredilo manj odporne na nenadne in nepričakovane električne mrke. Izdelovalci so predvideli, da bo modem ali usmerjevalnik neprekinjeno deloval vse do konca življenjske dobe, zato nekaj prekinitev zdrži, e ne neskončno njih. Vedel sem, da ni vprašanje, ali bo napajalnik modema odpovedal, temveč kdaj bo. Podobno je še s kakšno napravo, ki jo imate doma in pri kateri bi tovrstne težave lahko preprečili. Če bi jo lahko pravočasno in predvsem pravilno ugasnili.

Redukcije dobave, še enkrat, v nepričakovane dvomim, so običajno napovedane, da se nanje pripravimo. Okvare omrežja niso. Ne morejo jih napovedati, kot ne morejo napovedati potresov. To in dejstvo, da imate doma cel kup naprav, za katere je bolje, da delujejo, ustvarja potrebo po brezprekinitvenih napajalnikih (UPS-ih). V poslovnih omrežjih so nujen del opreme, medtem ko v domačem postajajo. Zakaj ne? Najcenejši, ki sem ga našel na slovenski spletni trgovini, stane manj od stotaka. Ne bi ga postavil, da bi nudil energijo vsem domačim napravam več ur skupaj, kajti potem bi moral zanj odšteti nekaj tisočakov. Uporabil bi ga, da mi nudi nekaj minut, v katerih bi varno ugasnil večino naprav in (ali), da zagotavlja delovanje omrežja. Kratek izračun pove, da to ni nemogoče. Recimo, da usmerjevalnik deluje z močjo 20 vatov, kar je pretirana ocena, potem ga bo tisti poceni UPS z baterijo kapacitete 9 amperskih ur, poganjal nekaj ur. Ni vrag, da v tem času ne najdejo okvare in se elektrika vrne.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Takojšna rešitev v primeru električnega mrka pa so napolnjene dodatne baterije, vključena dostopna točka na telefonu in uporaba prenosnega računalnika. Vedno je dobro imeti rešitev za nepričakovane dogodke. Še posebej, če delate od doma.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja