NEDELJSKI NASVET: Tukaj je prava mala zakladnica filmov in serij
Marjan Kodelja 29. marca 2020 ob 06:52

Čeprav delamo in se izobražujemo od doma, ker ne moremo ven na pijačo in zabavo, ostane ogromno prostega časa. KODI je zato odgovor za vse ljubitelje gibljivih sličic sploh zdaj, ko ne vemo, koliko denarja nam bo v naslednjih mesecih sploh še ostalo za ne nujne izdatke!

Do zdaj smo prebrodili že vse krize, tudi to bomo, zato sem glede prihodnosti optimističen. Spremembe pa bodo morali biti, tudi o tem sem prepričan. Nikakor se ne morem sprijazniti z idejo slovenskega zeta, da morajo ljudje delati, ker je tako prav, ne glede na nevarnosti? Je sla za denarjem tako močna, da mu je vseeno za žrtve? Je gospodarstvo zato, da služi nam ali zato, da mi služimo njemu? Dokler se ne izrabimo. Ljudje naj trpijo, bogataši pa uživajo v varnih pribežališčih »sodnega dne«. Ker se vse skupaj lahko razume tudi tako, mimogrede podobno pišejo tehnološki portali, zatorej težko govorimo o socialistični ali celo komunistični zaroti, potem postaja sprejemljivo, da vsebine gledam tam, kjer so zastonj. Stara »štorja« o piratstvu in boju proti njemu, kjer naj bi bili mediji na strani dobrega, ampak to je tista stran, ki svoje vsebine zelo drago prodaja, hkrati pa še na veliko omejujejo, kje, v kakšni obliki in za kakšen denar so na voljo. Dobrodošli na temni strani »SILE«!

Tik pred pandemijo koronavirusa so bili zatiralci piratov dokaj uspešni. Po dolgih letih je nehala delovati storitev Showbox, pa tudi drugim so vse bolj učinkovito strigli peruti. A ko uničijo eno, hitro vzniknejo druga. Žal pa to pomeni iskanje ter prilagajanje na novo okolje, kar bolj kot ne postaja stalnica. Kot tudi, da je virov, ki redno dodajajo najnovejše filme in serije manj, kot jih je bilo, zato so obremenjeni, to pa se pozna na hitrosti in na sploh možnosti dostopa.

Kodi je predvajalnik digitalnih vsebin, ki je zanimiv, ker je na voljo za skoraj vse sisteme. Čeprav ni narejen za naprave z zasloni občutljivimi na dotike, mu ne povzročajo preglavic. Dobro se počuti tudi na televizorjih s sistemom Android, večina pa ga bo verjetno namestila na računalnik. Namestitev ni nič posebnega kot vsako nameščanje aplikacije ali programa. Kodi imam nameščen na pametnem telefonu, kar sem se navadil, da preko njega gledam tako serije kot filme. Marsikomu se to ne bo zdelo primerno zaradi manjšega zaslona telefona, vendar se mi bolj kot ne zdi, da je to stvar navade. Če nič drugega, se lahko s slušalkami na ušesih umaknem, da me med gledanje nič ali nihče ne zmoti.

Kodi ni nelegalen, kar pa omogoča nadgradnjo z vtičniki, lahko preko njega pridemo tudi do nelegalnih vsebin v obliki pretočnega videa. Tu pa nastopi težava. Vtičniki so nelegalni, zatorej jih nameščate na lastno odgovornost, pa vsake toliko izbrani neha delovati in je treba poiskati in namestiti novega. Dolgo časa sem na primer uporabljal »Exodus Redus«, vendar je nekega dne ne glede na izbrano predvajal eno te isto epizodo serije. Zato sem prišel na »The Crew«. Namestitev je hitra in preprosto, morate le slediti korakom, navedenim na tej strani.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Preko Kodija z ustreznim vtičnikom je moč priti do raznovrstnih vsebin, a se zadnje čase pojavljajo težave. Prevajanje ne steče takoj, vrstice z navedenim virom se je treba večkrat dotakniti, da v pete ali celo desetem poskusu končno steče predvajanje. Težave pa so lahko tudi potem. Zaradi ozkih grl v preobremenjenih omrežjih, pri uporabniku, pri viru vsebine ali nekje vmes, se predvajanje prekinja, kar kajpada močno moti izkušnjo. Pomaga pa, da zaustavite predvajanje, da se dovolj podatkov pretoči v predpomnilnik, predeno ga spet zaženete. Sicer pa je zjutraj težav manj kot zvečer, odvisno pa so tudi od izbrane vsebine, koliko virov jo ponuja in koliko gledalcev si jo tisti trenutek želi. Prekinitve med prevajanjem pa so danes stalnica tudi pri kakšni drugi video storitvi.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.