NEDELJSKI NASVET: To lahko narediš, da zaradi zvoka spletni klepet ne bo polomija!
Marjan Kodelja 15. novembra 2020 ob 06:12

Kot še marsikje drugje, smo pri digitalizaciji komunikacij vsaj občasno žrtev poenostavitve in pocenitve na račun kakovosti. To so razlogi, da spletni klepet, sestanek ali konferenca zaradi slabega zvoka, odmevov in prekinjanja ne uspejo!

Razlogi obupnega zvoka niso le prostor, kjer smo prisiljeni delati od doma, hrupu v njem, slabi opremi in preobremenjenega omrežja, temveč, da so se razvijalci programov in videokonferenčnih sistemov več ukvarjali s sliko kot z zvokom in v prenosu komunikacije preko interneta.

Za dobro razumevanje in smiselno interakcijo s sogovornikom je bolj kot lepa slika na zaslonu, pomemben odličen zvok, kjer moramo razlikovati med kakovostjo zvoka (slišnostjo), razumljivostjo govora in naporom poslušanje. Kot dober lahko označimo vsak pogovor, če je zvok govora jasen in ga je mogoče dobro in preprosto razumeti. Ocena kakovosti zvoka je pogosto posledica subjektivnega občutka, da je zvok čist, jasen, dinamičen in v visoki zvočni razločljivosti ter s širokim spektrom zvočnih frekvenc. Razumljivost in napor poslušanja sta ločen. Prvo označuje, koliko zlogov, besed in stavkov smo v pogovoru razumeli, medtem ko drugo opisuje trud, ki smo ga v razumevanje vložili. Ali moramo pogovoru posvetiti vso pozornost oziroma ga razumemo s polovico manj truda in pozornosti. Za vsako zvočno kombinacije je najbolje, da sta kakovost in razumljivost visoki, medtem ko je trud nizek. Žal ni vedno tako.

Video konference so postale sestavni del šolanja na daljavo, zato poglejte še nasvete za varno rabo pametnega telefona na portalu »Vse bo v redu« zavarovalnice Triglav.

Osnovne dobre zvočne komunikacije

Telefonska omrežja, ki smo jih poznali nekoč, so bila optimizirana za razumljivost, ne za kakovost zvoka. Zvoke so prenašale v ozkem frekvenčnem območju, kar je občasno zahtevalo več truda, da smo sogovornika pravilno razumeli. Hkrati je majhna (skoraj nična) zamuda na prenosu omogočila tekoč in zelo oseben pogovor. Naj bo prenosna pot analogna ali digitalna, vedno je treba upoštevati vse tri lastnosti in njihove zakonitosti. Visoka kakovost zvoka bo zahtevala večje pasovne širine (hitrosti prenosa podatkov) in bolj kakovostne naprave, vendar lahko poslabša razumevanje zaradi zamud in prekinitev.

Zamudni časi na komunikacijski poti (latenca) nemreč ne bi smeli preseči 150 ms. Sliši se veliko in zlahka dosegljivo, vendar ni! V prvih digitalnih telefonskim omrežjih (ISDN) običajno ni presegla 25 ms, kar se je drastično spremenilo z uvedbo tehnologije VoIP in prenosa komunikacije preko interneta namesto po telefoniji namenjeni infrastrukturi. Digitalizacija in nove tehnologije so tozadevno drastično spodkopale nekoč veljavne standarde. Brezžična povezava bluetooth slušalk s telefonom ali računalnikom doda med 20 in 80 ms. Obdelavo podatkov na napravi in prenos preko interneta pa zamudni čas v skrajnem primeru dvigneta nad 300 ms. Paketi podatkov se v internetu za proste poti borijo z vsemi drugimi in se občasno izgubijo. A medtem ko krajša ali celo daljša zamrznitev videa v najslabšem primeru povzroči nekaj slabe volje, prekinitev in odmevi kot posledica večjih zamud na zvočnem delu onemogoči govorno komunikacijo. V primeru težav zato najprej izklopite kamero!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kaj lahko še storite?

Če potrebujete slušalke, potem brezžične zamenjajte s kakovostnimi kabelskimi oziroma, najbolje z vgrajenim mikrofonom, ki ga med uporabo premaknete neposredno pred ali morda kupite konferenčni sistem z dobrimi zvočniki in več usmerjenimi mikrofoni. Hkrati poskrbite še, da je v prostor čim manj hrupen. Algoritmi za dušenja hrupa sicer naredijo veliko in drastično izboljšajo glas, vendar je bolje in manj vplivajo na zamudni čas, če ostanejo brez dela.

Povprečno hiter fiksni internetni priključek ne bo slabo vplival na spletno klepetanje, a mobilni v skrajnem primeru lahko in če pride do drastičnega poslabšanja povezave, potem je običajni postopek njena prekinitev in ponovna vzpostavitev.

Rezen tega na druge razloge za slabo kakovost video klepeta ne morete vplivati.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja