NEDELJSKI NASVET: Temu podatku pametne ure nima smisla zaupati!
Marjan Kodelja 18. septembra 2022 ob 08:29

Silno mi je všeč, ko vidim, da sem tisti dan pokuril na stotine kalorij. Sem jih res? Vse namreč kaže, da je od vseh meritev pametne ure ta daleč najmanj natančna in zato neuporabna!

Ure so popolne za spremljanje dejavnosti. Vse bolj natančno zaznajo srčni utrip in nasičenost kisika v krvi, nekatere posnamejo celo bolj ali manj uporaben elektrokardiogram, analizirajo spanec in celo izračunajo priporočljiv čas okrevanja. Še en podatek zelo rade pokažejo. Tudi najcenejše, saj ga večina nadvse želi. Število porabljenih kalorij. Žal hkrati raziskave kažejo, da v tem nisi najboljše in da je dejanska poraba lahko med 40 in 80 odstotki prikazane. Občutno prevelika napaka, da bi bila informacije uporabna še za karkoli drugega, kot za prikaz trenda. »Danes sem porabil več kalorij kot včeraj, a ne vem čisto natančno, koliko!«

Zakaj je napaka tako velika? Ura porabljene kalorije izračuna na podlagi podatka o srečnem utripu in gibanju, ki ga zaznava na zapestju. Od tu že prva težava. Lahko sedim in krilim z rokami, kar bo razumela kot premikanja, ter porabim veliko manj kalorij, kot če bi hodil. Druga težava je, da srčni utrip ni neposredno povezan s porabljeno energijo. Naloga srca je črpanje krvi skozi organizem, pri čemer nanj vpliva veliko dejavnikov. Telesna dejavnost, ki je neposredno odgovorna za porabo kalorij, je samo ena izmed njih, zato ni nujno, da je utrip višji zaradi nje. Spet lahko sedimo in porabimo malo ali skoraj nič kalorij, čeprav izračun ure kaže drugače.

Ni dvoma, da je natančno merjenje kalorij izredno pomembno iz več razlogov. Čeprav ga večina uporablja bolj kot ne izključno za uravnavanje telesne teže. Pri tem pa je pomembno, koliko kalorij smo vnesli in koliko porabili s predpostavko, da je vnos manjši ali v najslabšem primeru enak porabi. Podatka sta lahko napačna. A medtem ko ure ne morejo gledati v želodec in šteti kalorije, bi si želeli, da bi vsaj znale čim bolj natančno izračunati porabo. Je to sploh mogoče. Z ustaljeno metodo merjenje gotovo ne!

Na univerzi Stanford pravijo, da poznajo odgovor. Razvili so namreč nosljivo napravo, ki natančneje meri porabljene kalorije. Razlika je ta, da je ne nosite na zapestju, temveč na nogi. Tam so jo premestili iz preprostega razloga. Organizem največ energije porabi med vajami, ko so bolj obremenjeni spodnji deli telesa. Med hojo, tekom, kolesarjenjem, hojo po stopnicah, igranjem nogometa in še bi lahko našteval. Razvita naprava, ki uporablja dve inercijski merilni enoti, je prototip daleč od komercialne uporabe, a dokazuje dvoje. Da je natančnejše merjenje porabljenih kalorij mogoče in da to ure počno z natančnostjo »preko prsta«. V povprečju je namreč napaka merjenja v okviru 13. odstotkov. Še vedno veliko, a daleč od napak, s katerimi se »ponašajo« ure in zapestnice.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.