NEDELJSKI NASVET: Tega boste veseli vsi, ki bi radi sebe in bližnje gledali na steni!
Marjan Kodelja 14. avgusta 2022 ob 05:56

Redko se zgodi, toda čudeži se dogajajo. Slovenija sodi med manj kot 30 držav, v katerih imajo prebivalci dostop do nove in verjetno za nekatere zelo zanimive storitve!

Žena mi vedno teži, da je vse skupaj popolnoma brez pravega smisla. Na telefonih in diskih hranim nebroj fotografij, ki jih nikoli ali v najboljšem primeru redko pogledam. Zato pa zaradi nostalgije večkrat v roke vzamem fotoalbum, da bi občudoval fotografije izpred digitalne dobe. Kolikokrat sem si že obljubil, da bo pregledal zbirko, ki mimogrede sega že skoraj dve desetletji v zgodovino. Izbral najboljše fotografije in jih natisnil. Uganili ste. Vedno najdem bolj ali manj dober izgovor, da tega ne storim. Enako je s fotografijami v Googlovem oblaku. Najbrž jih je več kot na diskih, saj moji telefoni, odkar je storitev na voljo, tja neutrudno prenašajo posnetke. Vsaj glede teh je od nedavno na voljo preprosto način, da jih pretvorite v materialno obliko! 

Google je v okviru hrambe fotografij omogočil storitev izpisa fotografij in fotoknjig ter kar bi znalo biti v primeru res uspešne, umetniško popolne in estetsko zanimive fotografije, tisk na platno. Izbirate lahko tisk na kakovosten papir velikosti med 10 x 10 centimetrov (15 centov na izpis brez poštnine) in 60 x 90 (20,99 evra), medtem ko vas bo najcenejša fotoknjiga (mehke platnice, 20 strani) stala 14,99 evra.

Toda bolj kot to me je pritegnila storitev tiska na platno. Fotografije se vam bodo valjale po predalih, knjige prašila na policah, le delo, obešeno na steno, boste videli vedno, ko stopite v prostor. Zato mora biti izbrana fotografije res dobra v vseh lastnostih ali pa vam mora prizor veliko pomeniti. Za najmanjše platno veliko 20 x 20 centimetrov želi Google 28 evrov in za največjega 75 x 100 centimetrov kar 113. Zaradi cen me je stisnilo pri srcu. Na spletu boste namreč zlahka našli ponudnika, katerega storitve so bolj prijazne do denarnice.

Googlove storitve ne omenjam zaradi ugodnih cen, temveč zaradi priročnosti. Ker imate fotografije že naložene v oblačni hrambi, med njimi preprosto in hitro izberete zanimive in se odločite, kako jih nameravate materializirati. Nato le še počakate, da paket prispe. Zdaj veste, kaj lahko počnete s fotografijami, ki jih imate naložene v tej oblačni hrambi. Morda je čas, da si jih ponovno ogledate, narediti nekaj z njimi in izbrišete nepotrebne.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja