NEDELJSKI NASVET: Te zanima, v kakšnem stanju je baterija prenosnika?
Marjan Kodelja 27. septembra 2020 ob 06:50

Če i razočaran(a), ker baterija leto ali dve starega prenosnika ne zdrži več, kot takrat, ko je bil nova, je morda skrajni čas, da preveriš njeno stanje. Kako?

Ne glede na to, ali uporabljaš svoj prenosnik ali ta leži na polici, v obeh primerih litij ionska baterija počasi izgublja sposobnost hranjenja energije, čemur se preprosto ne da izogniti. Nasveti, kaj početi, da bo proces staranja upočasnjen, so podobni nasvetom za pametne telefone. Ne polni baterije preko noči. Ko je polna, izklopite napajanje. Najbolje je, če je baterija večino časa polna med 40 in 80 odstotki, predvsem pa ne uporabljaj prenosnika, medtem ko je priključen na električno napajanje in ga ne puščaj tam, kjer se tudi izključen pretirano greje – na soncu, ob peči in podobnih mestih. Visoka temperature je prav tako sovražnik litij ionskih baterij.

Kakšno pa je trenutno stanje baterije, lahko preveriš na naslednji način. Odpri »ukazni poziv« (cmd) kot skrbnik in vpiši naslednji ukaz: powercfg/batteryreport. Ukaz bo ustvaril dokument v formatu HTML z vsemi dosegljivimi informacijami in ga shranil v mapo C:\Windows\system32\battery-report.html. Do datoteke prideš tako, da ga odpreš v orodju za prikaz datotečnega sistema (raziskovalec).

V dokumentu so statistični podatki o delovanju baterije. Poišči podatka »design capacity« in »full charge capacity«, kajti razlika med njima pove, kolikšen delež sposobnosti hranjenja je baterije izgubila od trenutka, ko je bila izdelana. Večja je razlika, slabše je, odločitev o zamenjavi baterije, ki seveda kar nekaj stane, je odvisno od potreb vsakega posameznika. Dokler je uporabnik zadovoljen s stanjem oziroma časom, ki mu ga baterija, kakršna koli že je, zagotavlja, verjetno še ni pravi trenutek za nakup nove baterije ali celo novega prenosnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja