NEDELJSKI NASVET: Tako se izogneš nadležnemu vprašanju. »Čuj, kakšno je že wifi geslo?«
Marjan Kodelja 22. novembra 2020 ob 06:53

Namesto da bi počasi in natančno narekovali dolgo geslo, saj imate težko uganljivega, mar ne, in dodatno razlagali, da je »p«, ne »b« in da je v velik in ne mali, gostu pod nos pomolite list s kodo QR!

Obstaja preprosta rešitev za takšne primere – spletna storitev Qifi! Bolj preprosto verjetno ne bi moglo biti. V prvo polje vpišete ime omrežja (SSID), izberete varnostni mehanizem, če po čudnem spletu okoliščine ni WOA/WPA2 in v drugo geslo. V primeru, da omrežje imena ne oddaja, je skrita, dodajte kljukico zraven besede »Hidden«. Po pritisku na »Generate«, bo na zaslonu koda QR z vpisanimi podatki za povezavo z omrežjem. Če želite, lahko podatke lokalno shranite, da so dostopni vedno, ko se vrnete na storitev. Kodo natisnete ali shranite kot sliko v formatu »png«.  

Kdor bi se rad priklopil v omrežje, mora imeti telefon sposoben prebrati kodo. Kakršni so pravzaprav vsi sodobni. Applovi podpirajo branje kode od sistema iOS 11 naprej, prav tako je funkcije vgrajena tudi v fotografsko aplikacijo Huaweijevih. Drugi pa si lahko naložijo samostojni bralnik, kot sta Barcode Scanner ali NeoReader.

Ko smo že pri domačih brezžičnih omrežjih, ne bo napak, če še enkrat poudarim dve zlati varnostni pravili. Poskrbite, da je programska oprema usmerjevalnika vedno posodobljena in vsake toliko spremenite geslo. Na pol leta in čeprav boste morali spremeniti podatke za vstop na vseh svojih napravah in narediti novo kodo QR!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja