NEDELJSKI NASVET: Tako podpišeš PDF dokument (#kratekvideo)
Marjan Kodelja 3. oktobra 2021 ob 06:56

Sodite med tiste, ki dokument natisnite, podpišete in optično preberete (skenirate), da ga podpisanega vrnete pošiljatelju. Deluje, a je popolnoma nepotrebno. Uporabite raje preprosti trik, funkcijo v brezplačnem bralniku dokumentov PDF Adobe Acrobat Reader, na katero največkrat pozabimo!

Marsikdo na svojem računalniku nima bralnika datotek PDF, saj ima enako funkcionalnost vsak sodoben brskalnik. Bere že, a ker nima dodatnih funkcij, ni odveč namestiti Adobovega. Najdete ga TU! Predlagam, da storite še nekaj. Podpišite se na prazen list papirja in všečen podpis fotografirajte s pametnim telefonom ali skenirajte. Nato si pošljite ali kako drugače datoteko prenesite na računalnik in obdelajte z grafičnim programom. Zadoščala bo že spletna Photopea.

Fotografijo s podpisom morate najmanj izrezati, da okoli podpisa ni pretiranega praznega prostora, saj bo drugače na dokumentu videti čuden. Funkcija bralnika za vnos datoteke ga sicer poskuša razločiti od ozadja, toda če to ni enovite barve in kontrast s podpisom dovoljšen, potem ne deluje, kot bi pričakovali. A splača se potruditi in narediti čim boljšo fotografijo, kajti druga pot je veliko bolj zahtevna.  

Uporabite omenjeni spletni grafični urejevalnik, da podpis izrežete iz ozadja in datoteko shranite v formatu png. Z vnosom podpisa v bralnik v tem primeru ne bi smelo biti težav.

Zdaj lahko odprete dokument, ki ga nameravate podpisati. Če v menijskem traku ni opcije Sign yourself, potem najprej kliknite na Tools v zgornji vrstici in izberite Fill & Sign.

Pokaže se trak, v katerem poiščete že omejeno funkcijo. Ko jo kliknite, sta na voljo vnos podpisa ali vnos inicialk. Izberete ikono »+« ob podpisu, da se prikažejo možnosti vnosa. Podpis lahko natipkate, kar nima smisla, narišete na zaslonu, kar je misija nemogoča brez elektronskega pisala in na dotik občutljive površine, ali naložite datoteko. Tisto, ki smo jo prej obdelali. Izberemo najprej Apply in nato še Cancel, da nas bralnik vrne v dokument. Opisani postopek naredite samo enkrat, kajti od zdaj naprej bo podpis v bralniku in na voljo vedno, ko ga boste zagnali.

Ko ga izberete, se pojavi v svojem okvirčku, da ga prenesete na mesto v dokumentu, kjer mora biti in prilagodite velikost.

Shranite datoteko in podpisan dokument je pripravljen, da ga pošljete po elektronski poti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja