NEDELJSKI NASVET: Tako morda lahko popraviš slabšo Wi-Fi povezavo
Marjan Kodelja 4. julija 2021 ob 06:00

Če napaka, zaradi katere je hitrost brezžične povezave nizka, ni v omrežju, potlej se razlog lahko skriva v računalniku. Sistem Windows ima ravno zaradi tega vgrajene »ukaze«, ki bodo morda pomagali. Škodovati gotovo ne morejo.

Ukazi so dostopi oknu aplikacije Ukazni poziv (Command Prompt), ki jo sistem Windows odpre, potem ko v iskalno polje opravilne vrstice vpišete »cmd« in uporabite možnost Zaženi kot skrbnik (desni klik na njeno ime). Od tu naprej ste odvisni od tipkovnice in poznavanja sistemskih ukazov, s katerimi pravzaprav lahko storite veliko!

netsh winsock reset

Za težave z omrežno povezavo so lahko krive »okvarjene« nastavitve, ki zapovedujejo, kako sistem in programi na njem dostopajo do lokalnega omrežja in interneta. Razlogi so lahko različni, tudi škodljiva koda, omenjeni ukaz pa jih vrne v originalno stanje in povrne morebitno izgubljeno povezavo. Da je ukaz učinkovit, morate ponovno zagnati sistem.

ipconfig/release

Usmerjevalnik vsaki napravi v omrežju podeli njen unikatni naslov IP. Lahko se zgodi, da imate dve napravi enakega in takrat bosta imeli težave s povezovanjem v omrežje. Gornji ukaz usmerjevalniku pove, da prenosnik naslova IP ne potrebuje več.

ipconfig/renev

S tem ukazom pa ga prosi, da ji dodali novega, ki ga zagotovo nima nobena druga.

ipconfig/flushdns

Za konec ni odveč še izbrisati zgodovine uporabe domenskih strežnikov. Pred kratkim sem o njih že pisal, kajti so vitalni del interneta, ki imena spletnih strani preoblikuje v naslove, razumljive računalniku. Kadarkoli v brskalnik vpišete naslov, ta vpraša domenski strežnik za njen naslov IP. Tega nato shrani, da mu ob ponovni zahtevi za dotično stran, ni treba ponovno spraševati. Brskalnik deluje hitreje, toda v primeru, da je naslov pogosto obiskane strani spremenjen, se z njo ne more povezati. Čeprav se to dogodi redko, ni odveč, da občasno »odplaknete« nakopičene naslove.

Sistem Windows posodobitve prenaša med uporabo računalnika, kar seveda vpliva na povezavo v internet. Smiselno je omejiti pasovno širino za prenos nadgradenj, kar lahko storitve v nastavitvah. Sočasno pritisnite tipki Windows in I, da se odpre okno z nastavitvami, kjer po vrstnem redu izberete Posodobitev in varnost, Optimizacija prenašanja in Dodatne možnosti. Sistemu nato z dvema drsnikoma omejite odstotke pasovne širine, ki jo lahko uporabi za prenos posodobitev v ozadju in v ospredju (na zahtevo). Smiselni vrednosti sta 25 oziroma 50 %.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja