NEDELJSKI NASVET: Tako lahko uporabite telefon namesto spletne kamere
Marjan Kodelja 19. aprila 2020 ob 11:13

Prenosni računalniki jo imajo po navadi vgrajeno, namizni pa ne. A jo potrebujete, kajti brez nje ni video klepeta in konferenc. Če je nimate ali pa je, kot meni, odpovedala poslušnost, namesto nje uporabite telefon.

Menda je prodaja prenosnih računalnikov, še bolj pa spletnih kamer poskočila (po eni raziskavi kar za 26-krat) zaradi dela in izobraževanja od doma. Nobene potrebe pa ni, da kupujete spletno kamero, ker je nimate ali pa ker obstoječa ni dovolj kakovostna. Nekateri imate fotografsko zmogljiv pametni telefon, ki ga lahko hitro in preprosto uporabite za namen snemanja videa in zvoka za video klepet ali konferenco preko računalnika. Njegov “video” je največkrat boljši od videa poceni spletnih kamer ali kamer v nekaterih prenosnikih. Več svobode pa imate tudi pri postavitvi, saj je lahko telefon daleč stran od računalnika. Na primer. Prenosni računalnik je prek kabla HDMI povezan s televizorjem, saj je udobnejše prijatelje gledati na velikem zaslonu, telefon pa je na mizici pred kavčem nekaj metrov stran. Kamera na prenosniku je predaleč, zato ste v njenem pogledu (pre)majhni, s telefonom v funkciji spletne kamere pred sabo pa dosežete enako, kot bi sedeli bližje. Telefon je zato smiselno uporabiti, tudi če s kamero v prenosniku ni čisto nič narobe. Storitve za video konference namreč omogočajo, da izberete preko katere bi radi, da vas sogovorniki vidijo. 

Preberite tudi napotke za varno delo od doma, ki smo jih zbrali za portal “Vse bo v redu” zavarovalnice Triglav.

Zadeva je silno preprosta. Najprej je treba na pametni telefon namestiti ustrezno aplikacijo. Če gre ta Applove naprave, potem uporabite EpocCam, za računalnike s sistemom Windows ali Linux pa DroidCam. Princip delovanja obeh je enak- telefon in računalnik morata biti v istem omrežju, saj preko njega telefon zvok in sliko pošlje računalniku. Ko namestite aplikacijo, morate na računalnik namestiti ustrezen gonilnik. Za EpocCam ga prenesete iz spletne povezave www.kinoni.com za DroidCam pa iz www.dev47apps.com. Po namestitvi za vsak primer računalnik ponovno zaženite.

EpocCam je izredno preprosta za rabo, zato vam ni treba ničesar storiti na računalniku, potem ko ste namestili gonilnike. Dovolj je, da aplikacijo na telefonu zaženete ter jo v storitvi za video komunikacijo, kot sta Zoom ali Skype, spremenite vir video signala. Je pa v brezplačni različici omejena ločljivost, na sliki pa je tudi viden vodni žig, kar bo nekatere gotovo motilo. Uporaba DroidCam pa je za odtenek bolj zapletena. Na računalniku morate zagnati ustrezni program (klient aplikacije DroidCam) ter vanj vpisati naslov IP v lokalnem omrežju in pa vrata preko katerih DroidCam pošilja video in zvočni “signal”. Podatka sta izpisana na dnu zaslona pametnega telefona, ko aplikacija deluje. Nato pa prav tako lahko izberete drug vir signala v izbrani storitvi video komunikacije. Z DroidCam in androidnim telefonom gre tudi po kablu USB, vendar je postopek nekoliko bolj kompliciran. Na telefonu je treba v razvijalskih nastavitvah vključi USB Debugging, povezava pa mora biti način za prenos fotografij (Picture mode), ne za prenos datotek (USB transfer). Enostavneje je napravi povezati prek brezžičnega omrežja.

Kajpada za video klepetanje ne potrebujete prenosnega računalnika, dovolj je že telefon in uporabe ene od primernih aplikacij, kot so Zoom, Viber, Singal in podobne. Resno delo pa verjetno brez njega ne bo mogoče zaradi večjega zaslona, možnosti deljenja datotek in skupnega dela na njih. Opisan je način povezave telefona na računalnik preko domačega omrežja, saj je enostavnejša od povezave preko kabla, ki je s telefonom s sistemom Android tudi mogoča, vendar zahteva več spreminjanja nastavitev. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če spletne kamere nimate ali če vam obstoječa odpove, ni treba na vrat in nos kupiti nove, saj imate zagotovo primeren pametni telefon, ki jo lahko nadomesti. To pa je tudi še ena od možnosti, kako ponovno uporabiti star telefon.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja