NEDELJSKI NASVET: Tako boš vedno vedel, ali katera aplikacija vohuni za tabo!
Marjan Kodelja 13. septembra 2020 ob 06:47

Škoda je lahko storjena tisti hip, ko aplikaciji podelite dovoljenje za dostop do kamere in mikrofona pametnega telefona, saj ne morete vedeti, ali jih uporablja morda na skrivaj. Rešitev nudi aplikacija »Access Dots«.

Zasebnost je vedno glavna skrb uporabnika pametnega telefona, zlasti, ker veliko priljubljenih in sila uporabnih aplikacij, zahteva stalni dostop do vsega mogočega! Razumljivi indikator, kdaj sta kamera in mikrofon naprave vključena, je iz tega razloga nadvse poželena funkcija in Apple jo ima! V pred poletjem predstavljenem mobilnem operacijskem sistemu iOS 14 sta izmed najbolj izstopajočih značilnosti indikatorja dostopa, majhna okrogla in preprosto razumljiva simbola v statusni vrstici, ki kažeta, kdaj aplikacija v ozadju uporablja kamero ali mikrofon. Ni mi znano, ali nam bom s čim podobnim postregel Google v sistemu Android, pa tudi če bi, bi to zaradi počasne nadgradnje obstoječih naprav na novo različico, prišlo do malo uporabnikov. Kar ne pomeni, da lahko na vse skupaj preprosto pozabite. Aplikacija Access Dots namreč nadvse uporabno zadevo prezrcali v svet mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android.

Res je, da Android pozna nekaj podobnega vse od različice 9 (Pie) naprej, vendar obvestila, da neka aplikacija uporablja mikrofon in (ali) kamero prikaže v obvestilnem sistemu. Tamkaj marsikaj spregledate, morda ste funkcijo celo izklopili. Zelena za kamero in rumena pika za mikrofon sta veliko bolj učinkovit indikator. Ves čas ju imate pred nosom in zato kar kličeta po pozornosti. Ker pa ne gre za funkcijo operacijskega sistema ju aplikacije ne more vriniti v gornjo statusno vrstico, je privzeta pozicija tik pod njo zgoraj desno. Če želite, ju lahko tudi prestavite na mesto, ki vam najbolje odgovarja, poleg tega pa lahko spreminjate še barvo in velikost indikatorja. Aplikacija je brezplačna, zato prikazuje oglase, zapis v tržnici Play pa trdi, da ponuja tudi nakupe. Za enkrat jih nisem našel, možnost »Extras!« v nastavitvah na mojem pametnem telefonu ni odzivna.  

Aplikacija je nezahtevna in preprosto za rabo. Po prvem zagonu morate prikaz indikatorjev aktivirati, kar storite z drsnikom na sredi zaslona. Odpre se okno s sistemskimi nastavitvami »Dostopnost«, kjer jo na dnu zaslona poleg imena aplikacije vklopite. Dosti več, razen dnevnika dostopa z zaznamkom aplikacije, časa in trajanja dostopa do mikrofona in (ali) kamere, še ne nudi, vendar ni hudič, da jo razvijalci nameravajo v prihodnje nadgrajevati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja