NEDELJSKI NASVET: Tako boš (skoraj) vedno naredil(a) vsaj solidno fotografijo
Marjan Kodelja 28. junija 2020 ob 06:31

Glavne kamere večine pametnih telefonov so dovolj dobre, da v idealnih svetlobnih razmerah naredijo vsaj povprečne fotografije. Kaj pa lahko storiš, da bodo nadpovprečne?

Fotografije pametnih telefonov, tudi najboljših, niso odlične in niso profesionalne kakovosti, kot se radi hvalijo izdelovalci, saj je kljub napredku na področju tipal, objektov in predvsem računalniških trikov, poleg očesa in veščine »fotografa« pomembna tudi svetloba. Z njo pa fizika velikih in svetlobno močnih objektivov, ki jih nikdar ne boste mogli pritrditi na ozadja telefonov. Vseeno pa je to le toženje po starih časih, saj fotografirate z napravo, ki jo imate pri roki. Največkrat pa je to ravno pametni telefon.

Svetloba odloča o vsem

Zadnja leta je najbolj napredovala optična povečava v premijskih modelih pametnih telefonov. Naj bo 10-kratna (Huaweiev P40 Pro +), 5-kratna (P40 Pro ali Xiaomi Mi 10 Pro), 4-kratna (Samsung Galaxy S20 Ultra) in 2 do 3-kratna pri nekaterih drugih premijskih modelih, najraje jo uporabljam za bližinske in portretne fotografije v dobrih svetlobnih razmerah. Objektivi tele kamer imajo namreč na svetlobo manj občutljiva tipala in objektive, zato fotografije v slabši svetlobi in zelo oddaljenih prizorov niso najboljše. Na njih je preveč šuma, nejasnosti in artefaktov, čeprav so na malem zaslonu videti odlične in šele povečane razkrijejo vse svoje napake. Digitalne povečave v nobenem primeru ne priporočam, pa tudi če optična ne nudi želenega, raje uporabite glavno kamero in naredite izrez. Odvisno od ločljivosti je lahko jasnejša in z več podrobnosti kot fotografija tele ali bližinske (makro) kamere. Kaj boste storili, je odvisno od pametnega telefona, ki ga imate v roki. Poskusite vse možnosti, ki so vam dane in se odločite na podlagi rezultatov. 

Če širokokotna kamera ni kakovostna, je bolje fotografirati z glavno!

Podobno lahko rečem tudi za kamere s širokokotnim objektivom. Če ni visoke ločljivosti in dobre svetlobne občutljivosti, boste boljše rezultate dosegli s povečanjem razdalje do prizora in uporabo glavne kamere. Ni presenečenje, da smo spet pri njej, kajti naj bo telefon drag ali nekoliko cenejši, ji izdelovalci (skoraj) vedno posvetijo največ pozornosti, saj jo uporabniki tudi največkrat uporabijo.

Zaradi avtomatike več časa za …

Ročne nastavitve in snemanje v formatu RAW naj raje večina pusti pri miru, kajti zahtevajo veščine, vložen trud pa največkrat ni sorazmeren z rezultatom. Fotografirajte z avtomatiko in vsaj poskušajte tudi z vključeno umetno inteligenco, če ta ne pretirava v poudarjanju barv ali čem podobnim. Ker telefon večino naredi samodejno, imate več časa z druge stvari, kot sta kadriranje in perspektiva. Najprej v nastavitvah fotografske aplikacije omogočite prikaz mrežnih črt, ki prizor razdelijo na devet delov. Verjetno ste že slišali za pravilo tretjin, ki veleva, da naj bo objekt fotografiranja na presečiščih dveh vodoravnih in navpičnih črt. Nikar pa ga ne postavite v središče fotografije. Večina počne ravno to, kar poglejte svoje fotografije, čeprav je odsvetovano. Poskušajte tudi različne poglede na objekt. Fotografirajte od zgoraj, od spodaj ali od strani, nato pa ohranite tiste, ki so vam najbolj všeč. S tem pa sem izdal še en zlata vreden nasvet. Prizora ne fotografirajte le enkrat, temveč večkrat. Ni nujno, da je fotografija vedno želeno ostra ali pa šele ko jo podrobneje pogledate, opazite napake, ki vas začnejo silno motiti.

Privzeto telefon splošno meri svetlobo po celem prizoru, če pa se dotaknete zaslona na neki točki, preide v točkovno merjenje. Opazili boste, da če se dotaknete temnih delov, bodo postali svetlejši in obratno, svetli potemnijo. Kjer ste se dotaknili zaslona, tam bo telefon poskušal izostriti prizor. Še vedno pa lahko prilagajate osvetlitev, da ikono sončka, ki običajno predstavlja oznako za osvetlitev, premaknete kam drugam. Na ta način lahko prizor pod- ali nadosvetlite. Narediti več fotografij, da se izognete kasnejšim presenečenjem. Na zaslonu telefona je namreč lahko fotografija videti dovolj ostra, v resnici pa je ostrina rahlo zamaknjena, kar opazite šele pri njeni povečavi. Kadar pa jih imate več, je tudi več možnosti, da je najmanj ena odlična.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na večini premijskih pametnih telefonov vam ni treba uporabljati načina HDR, saj je že na fotografiji brez uporabe te funkcije, dovolj dinamike. Na fotografsko manj zmogljivih pa je še vedno uporaben. Telefon hitro posname več fotografij, ki jih nato združi v eno. Čeprav to naredi izredno hitro, imejte med fotografiranjem mirno roko. Sledi še en nasvet, ki ga lahko upoštevate kadarkoli in pri skoraj vseh načinih fotografiranja. Namestite telefon na stativ, zanj je zaradi lahkosti manjši kot za profesionalne kamere, nastavite časovnik, da bo v trenutku fotografiranja absolutno pri miru.  

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja