NEDELJSKI NASVET: Tablica kot drugi zaslon prenosnika. Je in ni preprosto?
Marjan Kodelja 31. oktobra 2021 ob 06:34

Na poti ali doma med uporaba prenosnika najbolj pogrešamo velik dodatni monitor, ki ga verjetno imamo v pisarnah. Rešitev »težave« so prenosni monitorji, toda ker so dragi in če jih potrebujete le občasno, potem nakup nima pravega smisla. Še nekaj lahko storite. Za drugi zaslon uporabite svojo tablico!

Postopek je in hkrati ni preprost, saj boste v večini primerov prisiljeni na prenosnik (ali namizni računalnik) namestiti program in na tabličnega aplikacijo za povezavo. Izjemi so Applove in Huaweieve naprave. V obeh primerih je namreč možnost uporabe tablice kot drugega zaslona že vgrajena, toda le, če sta obe napravi njuni. Ipade od nedavno zlahka v ta namen povežete s prenosniki Mac in v primeru Huaweia tablico Matepad 11 ali Matepad Pro s prenosniki Matebook. Kaj pa v drugih primerih?

Poleg večjega zaslona lahko produktivnost dvignete s programi in aplikacijami, o katerih sem pisal za portal Vse bo v redu zavarovalnice Triglav.

Na voljo je nekaj rešitev (programov), vendar je za boljše treba plačati naročnina, kar v primeru občasne uporabe tablice kot drugega zaslona, spet nima večjega smisla. Še najbolj uporabna se mi zato zdi rešitev Spacedesk. Na spletni strani namreč najdete vse, kar boste potrebovali. Namestitev in uporaba pa je prav tako dovolj preprosta, da se je lahko loti čisto vsak.

Ko na računalnik namestite gonilnike, tega spremenijo v nekakšen strežnik, katerega naslov IP se potem prikaže v aplikaciji na tabličnem. Pod pogojem, da sta obe napravi povezano v isto brezžično Wi-Fi omrežje. V kolikor tablični računalnik podpira možnost deljenja USB, potem ju lahko povežete z ustreznim kablom, toda to ne vpliva kaj dosti na delovanje – saj v tem primeru prenosni računalnik v splet dostopa preko tabličnega. Od tu naprej in pod pogojem uspešne povezave, lahko uporabljamo vse možnosti deljenja zaslona, ki ga predvideva sistem Windows. Skrivajo se pod sočasnim pritiskom tipk Windows in P.

Poleg potrebe po brezžičnem omrežju v skrajnem primeru pomaga dostopna točka pametnega telefona ali tablice, če ima vmesnik za mobilno omrežje, se lahko pojavi zakasnitev prikaza slike na zaslonu tabličnega računalnika. V mojem primeru ni bila moteča, je pa kajpada vse odvisno od tega, kaj na prenosniku počnete. V izogib temu lahko uporabite rešitev Splashtop Wired XDisplay, ki napravi poveže preko kabla. Dva tedna boste lahko ugotavljali, ali vam odgovarja, saj žal ni brezplačna.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja