NEDELJSKI NASVET: Strašljivo, kje vse me je našla
Marjan Kodelja 19. novembra 2023 ob 06:07

Ne skrbi me umetna inteligenca kot takšna. Skrbijo me storitve, ki se skrivajo za dobroto, vendar so nevarne, obenem pa je pod velikim vprašanjem tudi njihova uporabnost. Ena takšnih je po mojem mnenju pimeyes.

Razumem pomen in uporabnost Googlovega iskalnika fotografij. Uporabim ga, ko iščem izvorni vir fotografije, ki me zanima, ali me je pritegnila. Ničkolikokrat mi je pomagal ločiti lažno od prave novice. Poznano, mar ne? Ko je dokaz poboja, ki se je zgodil na nekem kriznem žarišču, fotografija posneta leta prej, potem je z novico najmanj nekaj narobe. A da nekaj ali nekdo išče mene, je izven normalnosti in na meji posega v zasebnost, kar je cel pametni svet očital storitvi Clearview AI. Ko je že na tapeti. Zgodilo se je, kar sem dejal, da se bo. Dolgo se je tresla gora, pa niti rojstva miši nismo dočakali. Kako presenetljivo. Še vedno deluje. Celo razširili so se. Zdaj se hvalijo, da v Ukrajini pomagajo pri identifikaciji ruskih vojnih zločincev. Narobe svet. Če bi bilo na njem kaj pravice, potem bi že zdavnaj ugasnili in razmontirali strežnike.

Svoje presvetlo obličje oziroma fotografijo, narejeno po portretnih zapovedih, sem najprej najprej naložil v Googlov iskalnik, ki je našel (samo) tri zadetke. Očitno ta ne uporablja umetne inteligence, kajti zdi se mi, da je preprosto primerjal fotografije in pokazal strani, kjer je bila naložena konkretno uporabljena.

Ta isto sem nato prepustil še v obdelavo storitvi pimeyes. Šok. Več kot petdeset zadetkov oziroma še več, kajti sila podobne zna združiti v skupine. Niti v enem primeru ni namesto mene identificiral nekoga meni podobnega. Poleg tega pa me je inteligenca prepoznala na fotografijah, kjer sem bil mlajši, s slušalkami, z očali, ko sem gledal globoko navzdol, s profila, sem se pačil in celo, ko mi je pol »face« prekrivala ruta.

Ne vem, ali bi bilo podobno tudi v vašem primeru, a zaradi njenih sposobnosti v mojem primeru me je zmrazilo. Vsakdo lahko naloži mojo podobo ali podobo kogarkoli in plača zahtevan znesek, da pridobi še podrobnejše možnosti iskanja in neposredne povezave na spletne strani, kjer so objavljene najdene fotografije. Zalezovanje še nikdar ni bilo tako zelo preprosto!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja