NEDELJSKI NASVET: Storite to takoj, da vam Flash ne bo pokvaril novega leta
Marjan Kodelja 27. decembra 2020 ob 06:25

Z 31. decembrom bo Adobe prenehal zagotavljati popravke za tehnologijo Flash, ki je nadgradila spletne strani z večpredstavnostjo, ko »html« tega še ni bil sposoben.

Flash je razvilo podjetje Future Wave, ki ga je leta 1996 kupila Macromedia in to devet let kasneje (2005) Adobe. Tiste čase je bilo še nekaj podobnih tehnologij, na primer Real Audio in QuickTime, vendar je Flash postal »eden, ki je zavladal vsem«. Ker je za delovanje porabil ogromno virov in je bil redno na tapeti zaradi odkrivanja varnostnih lukenj in njihovega počasnega krpanja, je bilo že nekaj časa jasno, da so mu dnevi odšteti. Leta 2017 je Adobe napovedal, da bo Flash postopoma ukinil, kar se bo dejansko zgodilo konec letošnjega leta. Po tem bodo redke spletne strani (takih naj bi bilo okoli 2 odstotka) in stari programi, ki ga zahtevajo, še vedno delovali, a ker ne bo popravkov, lukenj pa je verjetno še veliko, bo uporaba še bolj nevarna.

Sedmina za Flashom traja že dolgo, zato je velika verjetnost, da ga na vašem računalniku ni več oziroma ga ne bo takoj po novem letu, ko boste nadgradili sistem Windows 10. Za vsak primer se splača preveriti, če je res tako, kajti postopek je preprost in ne vzame veliko časa.

Novejši spletni brskalniki Flash privzeto blokirajo, zato ste morali ročno dati dovoljenja v primeru, da ga je spletna stran zahtevala. S tem ste stran dodali na seznam, ki ga velja zdaj preveriti. V Chromu vpišite ukaz »chrome://settings/content/flash« in v Edgu »edge://settings/content/flash«. Če uporabljate storitve, ki ga zahtevajo, bodo na sezamu, nakar se morate odločiti. Jih boste še vedno uporabljali ali izklopili izbirnik, ki delovanje dovoli (tik nad seznamom). Slednje je kajpada priporočljivo.

Flash ni bil samo pomemben za spletne strani, na veliko so ga uporabljali tudi nekateri programi. Ali so še vedno nameščeni na računalniku preverite z iskalnikom Everything – vanj vpišete najprej *.fla in nato še *.swf. Če karkoli najde, se boste morali odločiti, kako naprej. Izbrisati ali pustiti.

Flash se je znal pritihotapiti na računalniku, pogosto ne da bi se tega zavedali. Sistem Windows 10 ga je imel celo vgrajenega in verjetno je še vedno na računalniku. Zaženite nadzorno ploščo, izberite prikaz »velike ikone« v zgornjem desnem izbirniku in o tem se lahko sami prepričate. Kaj storiti? Najbolje nič, čeprav je že nekaj časa na voljo nadgradnja sistema, ki Flash umakne, vendar jo je treba namestiti ročno. Raje počakajte, da se bo računalnik po novem letu samodejno nadgradil in ga za vedno umaknil.

Še eno zadevo morate preveriti. Flash je lahko na računalniku nameščen kot samostojni program, katerega namestitev ste nekoč v preteklosti dovolili ali je bil v paketu za namestitev kakšnega drugega programa. Kliknite gum »Začetek« in izberete »Nastavitve«, da se odpre okno z možnostmi, v katerem kliknete na aplikacije. V iskalno polje nad seznamom nameščenih vpišite »Adobe Flash«. Če v tek koraku karkoli najdete, je najbolje, da izberete možnost odstranitve aplikacije.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja