NEDELJSKI NASVET: Ste vedeli, da je tako preprosto priti do gesel?
Marjan Kodelja 2. maja 2021 ob 08:48

Da si brskalnik za vekomaj ali dokler jih ne izbrišete, zapomni gesla, za katere ste dovolili hranjenje, ni najbolj varno, toda priročno. Ko kakšnega pozabite, ga v Chromu hitro najdete.

Če še vedno ne uporabljate urejevalnika gesel, potem sta zato dva razloga. Nobeden ni priporočljiv, a čemu bi se z glavo zadeval v vrata, ko se ta nočejo vdati. Bodisi je geslo za vse storitve enako ali se zanašate na brskalnik oziroma pametni telefon, da si bosta raznolika gesla zapomnila in odprla vrata v vsako storitev. Morda celo takšno, ki je že več let niste potrebovali. Posipam se s pepelom, vendar se mi to pogosto dogaja.

Uporaba urejevalnika je priporočljiv in najbolj varen način za upravljanje z gesli in vstop v storitve, vendar ni brez slabih plati. Niso na voljo čisto v vsaki situaciji in če želite resno in dolgoročno stabilno rešitev, potem morate poseči po plačljivi različici. Varnost nima cene, pa vendarle nas do nekje še vedno tepe miselnost, da je na spletu čisto vse zastonj.

Tudi če jih uporabljate, jih nekoč niste in verjetnost, da so nekatera gesla še vedno zapisana v brskalnik, ni majhna. Dostop do njih je preprosto. V naslovno vrstico le vtipkajte naslov chrome://settings/passwords in si oglejte seznam. Levo storitev ali številka IP naprave, v sredini zakrito geslo in desno ikona očesa, ki ga odkrije. Tri pikice poleg očesa ponudijo še nekatere možnosti, med katerimi je daleč najbolj uporabna »brisanje«. V primeru, da vas gesla ne zanimajo, je najmanj higienično, da seznam občasno pogledate in iz njega odstranite vpise, ki zaradi tega ali onega razloga tja ne sodijo.

Ne mislim slepomišiti. Funkcija me je rešila, ko sem kakšnega pozabil, a sem se ga moral iz tega ali onega razloga spomniti brez uporabe možnosti »pozabljeno geslo«. Hkrati je preprosto dostop in zgovornost eden od razlogov, čemu je nujno naprave z brskalnikom zakleniti, ko jih ne uporabljate. Čeprav samo za minuto skočite stran. Kdor trik pozna in pozna ga uporabnik, ki se je vsaj površno poglobili v nastavitve brskalnika, lahko hitro na odklenjenem računalniku najde, kar ga zanima. Zaradi tega je morda še najbolje, da seznam v celoti izbrišete, ne dovolite, da si brskalnik gesla zapomni in začnete uporabljati urejevalnik.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na podoben način jih hranijo tudi telefoni s sistemom Android. Sef z gesli najdete med nastavitvami, saj so tam od aplikacij oziroma storitev, za katere ste napravi dovolili, da jih shrani. Z razliko, da je treba za vstop v funkcijo vnesti kodo PIN, čeprav je telefon odklenjen. Varnejše še iz enega razloga. Podatki so dosegljivi le na dotičnem telefonu, medtem ko lahko do seznama gesel v brskalniku pridete iz vsake naprave, kjer ste se vanj prijavili z Googlovim računom. Če je le mogoče, se zato nikdar ne prijavite v brskalnik Chrome na tujem računalniku. Kajti čeprav je silno priročno, je tudi zelo nevarno.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja