NEDELJSKI NASVET: Ste vedeli, da je polarna lisica našla dom na vašem vrtu?
Marjan Kodelja 28. novembra 2021 ob 06:35

Občasno Google naredi kaj, kar ni le v njegovem interesu, temveč sodi med dela za dobrobit narave in družbe. Med slednje sodi ljubka možnost iluzije živali in še česa v vašem okolju.

Če se počutite zdolgočaseno, imam popolno idejo za zabijanje odvečnega časa. Iskanje živali, med njimi nekatere sodijo med ogroženo, z Googlovo aplikacijo ali brskalnikom Chrome na pametnem telefonu, Safari za ljubitelje jabolčnih naprav, in prikaz v neposredni bližini. Hip, hip, hip, strašni trik in že vas iz kuhinje zvedavo gleda tiger. Ali kateri koli druga žival iz seznama podprtih, na katerega so pred kratkim uvrstili še polarno lisico, risa, detla, pristaniško pliskavko in maharskega čmrlja. Vseh je preveč, da bi jih našteval. Če vas seznam zanima, ga najdete na Googlovi strani.

Bistveno je, da je uporaba preprosta. V iskalnik vpišete iskano žival. Najbolje z angleškim imenom, čeprav večinoma delujejo tudi poizvedbe v slovenskem jeziku. Na vrhu zaslon, pred seznamom rezultatov iskanja, boste opazili področje z zbranimi podatki, med katerim je tudi gumb »View in 3D«

Po kliku nanj se bo na zaslonu prikazala ljubka animirana žival, ki se bo obenem oglašala z zanjo značilnimi glasovi. Že to je samo po sebi videti odlično, animacija je dovolj dobra, da si znate žival dokaj podrobno prestavljati.

Tik pod animacijo je navidezni gumb »pokaži v prostoru«. Po pritisku nanj vse skupaj šele postane zanimivo, kajti na vrsti je dodana resničnost. Kratka navodila, kako morate držati telefon, katerega kamera vam kaže okolice, in izbrana žival bo iz nič nastala pred vami. Premikate jo lahko, kamor želite in povečujete oziroma zmanjšujete. Škoda, da sistem ni dovolj zmogljiv, da bi dojel dimenzijske razmere in žival prikazal v pravih merah. Po želji lahko zadržite prst na krogu sredi zaslona in posnamete video. Pa veliko zabave, ko ga boste poslali prijateljem.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.