NEDELJSKI NASVET: Ste med nesrečniki, ki bodo morali (kmalu) menjati telefone?
Marjan Kodelja 16. oktobra 2022 ob 06:09

Telekomu Slovenije bodo prej ali slej sledili drugi operaterji in ugasnili svoja omrežja tretje generacije (3G). Kaj to pomeni za vse, ki še vedno »stavite« pretežno na govorne klice in kratka (SMS) sporočila? Boste lahko sploh še uporabljali svoj več kot pet let star mobilni ali pametni telefon?

Sproščanje frekvenc je edini razlog, zakaj operaterji sploh razmišljajo, da bi ukinili starejše generacije mobilne tehnologije. Namesto da bi bile neracionalno uporabljane za počasne podatkovne prenose, jih bodo raje namenili za novejše tehnologije, v prvi vrsti za peto generacijo (5G). Zakaj ugašanje ravno 3G in ne tehnologije druge generacije, ki je še starejša in pravzaprav uporabna le za klice in kratka sporočila? Odgovor se skriva v vprašanju.

Omrežja četrte in pete generacije so osredotočena na podatkovni, ne na govorni promet. Ker so telefoni šele nedavno dobili sposobnost prenosa govora v obliki VoLTE, so pred vsakim klicem (ali sporočilom) preklopili na starejše omrežje. 2G ali 3G. Karkoli od tega jim je bilo na razpolago. Posledično je bil prekinjen podatkovni prenos. Če ste prenašali datoteke, je klic prenos zaustavil. Občasno tako, da ste jih bili prisiljeni prenašati od začetka. Omenjena tehnologija pa govor stisne v pač še en podatkovni paketek, ki leti sem ter tja od telefona do bazne postaje in nazaj. Nikakršnega preklapljanja na starejša omrežja več. Obenem še boljša kakovost in močnejše šifriranje pogovora, ki otežuje prisluškovanje.

Nemoteno zagotavljanje telefonskih klicev je tako razlog, zakaj mora ostati 3G ali 2G. Zadnje je preživelo preprosto zato, kjer je v omrežju še nekaj mobilnih telefonov, ki pravzaprav poznajo samo ti dve omrežji. Ker prenos podatkov za te uporabnike ne pomeni (skoraj) ničesar, v tem pogledu je kakopak 3G v veliki prednosti, saj še vedno omogoča uporabne podatkovne hitrosti, je tako za operaterje lažje in s stališča »recikliranja« frekvenčnih pasov optimalnejše, če obdržijo 2G. Ne morejo pa preprosto ukiniti obeh in pričakovati, da bomo zamenjali vse z modernejšimi omrežji nezdružljive naprave. Gotovo bodo operaterji enkrat v prihodnje ugasnili tudi 2G, toda dvomim, da v tem desetletju.

Noben še delujoč telefon ne bo nehal nuditi storitve zaradi ugašanja omrežja 3G. Težave se lahko pojavijo pri nekaterih pametnih urah brez podpore omrežja 2G in starejših napravah podatkovnih storitev (kot so bili na primer prvi satelitski sledilci vozil).

Ohranjanje omrežja 2G hkrati omogoča, da bodo za klice še naprej delovale sodobnejše naprave, ki iz tega ali onega razloga ne podpirajo tehnologije VoLTE. Čeravno bi jih izdelovalci lahko nadgradili, saj gre namreč za programsko in ne strojno pogojeno funkcijo. Dokler lahko telefon prenaša podatke preko mobilnega omrežja, potem izpolnjuje pogoje zanjo. Uporabnikov, katerih naprave VoLTE ne podpirajo, ni malo in to je še en razlog, da 2G ostaja. Ob klicu bo pač telefon preklopil na staro tehnologijo. Veliko se ne bo spremenilo. Marsikdo sploh ne bo oziroma ni opazil, da signala omrežja 3G ni več v »zraku«. A kljub temu to še ne pomeni, da gre v pozabo. Marsikje po svetu se bodo še dolgo zanašali nanj, kar je eden od razlogov, da izdelovalci telefonov še dolgo ne bodo umaknili podpore zanj!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji
 • Imamo na napravah v sloveniji, na cca 250 lokacijah USB dongle s SIM karticami, ki skrbijo za prenos podatkov.
  Naprave so 3G only.
  Totalna štala je zdaj nabavljati novo strojno opremo in fizično iti na vsako lokacijo menjat.
  Bolj enostavno je premeniti SIM na operaterja, ki še ponuja 3G. Ampak tudi to pomeni fizičen obisk 250 lokacij.
  V glavnem štala.

  • Tudi to bi bila kratkotrajna rešitev, ker bo 3G prej ali slej šel pri vseh operaterjih. Za Telekomov izklop pa se je vedelo najmanj pol leta vnaprej, če ne več.

  • Me pa resno zanima, koliko so stare te naprave, ki podpirajo samo 3G. Govorimo o deset let starih oz. starejših, ali ste pred cca petimi leti, ko je bil že nekaj let standard LTE, opremljali lokacije s 3G-only modemi? Če drugo, zakaj, če pa prvo, ali ni že zdavnaj čas za zamenjavo zastarele opreme?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja