NEDELJSKI NASVET: Ste kdaj pomislili na velikost in težo?
Marjan Kodelja 10. julija 2022 ob 06:21

Izdelovalci trdijo, da so njihove nosljive naprave zagotovo primerne za tekače. So res? Kajti z manjšo utežjo na zapestju, ki morda še opleta sem in tja, ni ravno prijetno teči!

Resen tekač natančno ve, katera športna ali celo pametna ura najbolj uspešno izpolnjuje njegove potrebe. Njim ni treba soliti pameti oziroma jih izdelovalci s poudarjanjem primernosti za tek (ali nenazadnje za katerikoli drugi šport) ne morejo zvabiti na limanice. Za (nas) druge pa ni odveč, če vemo, da so naprave med seboj različne. A splošno načelo bi se lahko glasilo nekako takole. Pametne ure, mednje sodijo predvsem Applove, Samsungove in Huaweijeve, pa tudi modeli Amazfit (Zepp) in Xiaomi, želijo nuditi vse funkcije in biti primerne za vse uporabnike, medtem ko se športne ure Garmina, Polarja ali Suunta največkrat spogledujejo predvsem na beleženje športov. Ali drugače. Bolj so osredotočene na potrebe športnikov, zato zanemarjajo poslovno in estetiko glamuroznih zabav in s tem primernost za vse priložnosti, nudijo manj splošnih zdravstvenih funkcij in največkrat ne omogočajo nameščanje takšnih ali drugačnih bolj ali manj uporabnih aplikacij! Tečeš lahko z vsako uro z ustreznimi tipali in satelitskim sprejemnikom, vendar ne bo vsaka nudila enakega prikaza in analize zbranih podatkov, na podlagi katerih lahko načrtuješ naslednji trening.

Poleg nosljivih naprav tek zlahka beležiš s pametnim telefonom in aplikacijo zanj, o čemer sem več napisal v članku objavljenem na portalu Vse bo v redu zavarovalnice Triglav.

Razumevanje podatkov zahteva znanje, za katerega ne morem reči, da ga imamo vsi. Razumemo pretečeno razdaljo in čas, predlagani čas počitka, morda celo dojemamo kazalnik VO2max, od tu naprej pa se ustavi. Kako pravilno razumeti intervale srčnega utripa ali celo nekaj visoko zvenečega, kot je indeks tekaških sposobnosti.

Ko izbirate uro primerno za tek, jo potežkajte in nadenite, kajti le tako se boste prepričali, da se »stabilno« oprime zapestja, za kar ima veliko zaslug pašček, ter ni pretežka in preveč glomazna.

Kdor potrebuje naprednejše funkcije, jih pozna in zna oceniti njihovo uporabnost, medtem ko za druge preprosto nimajo praktične vrednosti. Bolje je, da se osredotočimo na res pomembne lastnosti, ki so nedvoumno razumljive in hkrati preprosto dojemljive. Ko iščemo uro izključno za tek, sta to velikost in masa. Čemu? Ker se manjša ura bolje oprime zapestja in manj plapola sem in tja, njeno tipalo natančneje spremlja srčni utrip. Zakaj teža je morda še bolj razumljivo. Ker razen profesionalnih športnikov nihče drug pri zdravi pameti ne želi teči z utežjo na roki. Zato so športne ure največkrat izdelane iz lahkih plastičnih materialov in ne iz aluminija ali celo nerjavečega jekla kot najbolj »čislane« pametne, čeprav bi bila potem estetika na popolnoma drugi ravni. Drugo je postranskega pomena. Marsikatera funkcija vam bo verjetno še prišla prav, toda ne odločajte se zanje na račun omenjenih.

Kot pa je omenjal že Matjaž, smo nekoč imeli po več ur za različne priložnosti. Morda se tudi pri športnih oz. pametnih lahko odločite podobno. Edina (pomembna!) razlika je v tem, da so nekdanje ure zdržale po več desetletij, novodobne pa bodo verjetno aktualne zgolj nekaj let.

Naslovna fotografija: DepositPhotos.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.