NEDELJSKI NASVET: Star telefon naj postane medijski odjemalec
Marjan Kodelja 12. julija 2020 ob 06:32

Znanec me je vprašal, ali naj kupi bluetooth pretvornik, da bi lahko na glasbenem sistemu brez sodobne povezljivosti predvajal glasbo s telefona! Odgovor je pritrdilen, a je tudi druga pot, uporaba starega telefona.

Takoj pa moram povedati, da ne more prevzeti naloge bluetooth pretvornika zaradi načina delovanja tega vmesnika na telefonih, lahko pa v ta namen izkoristi omrežje Wi-Fi. Čemu pa bi eno ali drugo sploh hoteli, ko pa lahko telefon in glasbeni sistem povežete preko priključka slušalk? Ker ga sodobnejši nimajo in morda tudi zato, ker bi radi, da bi star telefon opravljal nalogo neke vrste vratarja, ki bo skladbe na sistem posredoval iz različnih naprav! Morajo pa podpirati standard UPnP in biti priključene v domače omrežje.

Univerzalni vtakni in predvajaj (Universal Plug and Play) ni nič drugega kot zbirka protokolov, ki omogočajo napravam v domačem omrežju, da se med seboj prepoznajo in imajo dostop do storitev. Največkrat pretakanje digitalnih vsebin. Kar v praksi pomeni, da datoteko namestimo na računalnik, predvajamo pa na televizorju, ne da bi za to morali fizično prenesti datoteko z ene naprave na drugo.

Najprej na star pametni telefon namestite ustrezno aplikacijo. Primer takšne je Bubble UPnP, vendar ta še zdaleč ni edina. Brezplačna različica omogoča dovolj, da preizkusite njeno ustreznost, če pa vas motijo oglasi ali nekatere omejitve, vedno lahko kupite licenco. Telefon s kablom povežite z zvočnim sistemom in ga priključite na električno omrežje. In ne pozabite v nastavitvah nastaviti, da se telefon nikoli ne ugasne. Tako hitro in poceni izdelamo lastni brezžični medijski sprejemnik.

Aplikacijo lahko uporabimo za pretakanje med dvema telefonoma ali med telefonom in tabličnim računalnikom, saj lahko deluje kot strežnik ali kot klient in je sposobna prenašati vsebine iz omrežnega skladišča. Obe napravi morata imeti naloženo aplikacijo Bubble UPnP. Kaj storiti? Na zaslonu bolj spodaj desno je rumena ikona, preko katere določiti vlogo naprave. Na starem telefonu izberite »»Local Renderer«, s čimer ste ga določili za klienta, na drugih napravah pa njegovo oznako, ki se pojavi na sezamu možnosti, če so v istem brezžičnem omrežju. S tem ste aplikaciji ukazali, da predvajano pošilja na star telefon.

Še lažje je pretakanje med osebnim računalnikom in mobilno napravo. Na računalniku odprete medijski predvajalnik (Windows Media Player), počakate, da se v možnosti druge knjižnice pojavi Bubble UPnP medijski strežnik, in nato izberete napravo. Glasbo začnete pretakati na mobilno napravo tako, da album ali izbrano glasbeno datoteko kliknete z desnim klikom in v izbirnem meniju izberete »predvajaj na Bubble UPnP«.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.