NEDELJSKI NASVET: Spokojni, čeprav veste, da vam sledijo?
Marjan Kodelja 23. maja 2021 ob 06:39

Daleč najbolj problematična in obenem najslabše zaznavna grožnja zasebnosti je dejstvo, da pametni telefon noč in dan razkriva svojo in posredno vašo lokacijo. Na voljo so namreč vsaj štirje načini, kako vas lahko spremljajo. Tudi takšni, ki jim ne morete ubežati, ker jih ni mogoče IZKLJUČITI!

Operater lahko v vsakem trenutku izračuna, kje je naročnikov telefon, če je le vklopljen in registriran v omrežje. Triangulacija na podlagi moči signala, ki ga hkrati sprejemajo vsaj tri bazne postaje, je posledica tehnologije in načina delovanja mobilnega omrežja, saj mora vsaj približno vedeti, kjer naprava je, da ji lahko posreduje klice oziroma da delujejo mobilne storitve. Bazne postaje merijo kot signala in njegovo moč, da na podlagi primerjav podatkov ocenijo lokacijo telefona. Kako natančno zavisi od številnih dejavnikov, med njimi uporabljene tehnologije in števila baznih postaj, toda metoda je sposobna določiti položaj naprave nekje znotraj površine s premerom med pol in enim kilometrom. V urbanih središčih z višjo gostoto baznih postaj zna biti natančnost še nekoliko višja.

Zgovornost podatkov o zgodovini uporabe

Tovrstnemu sledenju se ne moremo izogniti drugače, kot da telefon ugasnemo. Toda ker ga lahko izvede le operater, nihče drug namreč nima dostopa v njegovo omrežje in še to zgolj na podlagi ukaza sodišča, se ga večini ni treba bati. Vsaj dokler ne naredimo česa narobe in nam začne za ovratnik dihati represivni organ. Poleg metode triangulacije, ki na zahtevo izračuna trenutni položaj naprave, so zgovorni tudi podatki, ki jih mora določen čas hraniti vsak operater. Med njimi so namreč zabeležke, na katere bazne postaje je bila naprava priključena. Represivni organ zato lahko z dovoljenjem sodišča pridobi seznam vseh, ki so bile določenega dne ob določeni uri povezane z določeno bazno postajo. Bodisi v namene preiskovanja kriminalnega dejanja ali preverjanja, kdo se je udeležil protesta v njenem dosegu. Zadeva ni več nedolžna. Pravzaprav bi nas to moralo skrbeti, saj bazne postaje pokrivajo velike površine in se lahko vsak znajde na seznamu, na katerem gotovo noče biti!

Podatke o zgodovini povezav z baznimi postajami sicer v neosebni obliki (brez podatkov o naročniku) lahko pristanejo v rokah podjetij, ki se v komercialne namene sledijo uporabnikom na spletu in v resničnem svetu. Čeprav niso natančni kot metoda triangulacije, so za nekatere namene dovolj zgovorni! 

Lažne bazne postaje

Vlade ali katete druge organizacije z dovolj debelo malho, lahko podatke o lokaciji telefonom zbirajo neposredno, ko postavijo lažno bazno postajo. Čeprav gre pri tovrstni metodi v prvi vrsti za poskuse vohunjenje za uporabniki, njihovimi klici, sporočili in drugim, kar počnejo na napravi, je uporabna tudi v namene zbiranja podatkov, kdo se je v danem trenutku na področju njenega dosega. Namesto da bi se telefon neposredno povezal z bolj oddaljeno bazno postajo, se raje poveže z bližnjo lažno, kajti njej signal je močnejši. Ta deluje kot vmesnik, ki posreduje komunikacijo ter hkrati pridobiva podatke. Ko od telefona zahteva, da se predstavi, ji ta pošlje mednarodno oznako identitete uporabnika (IMSI), ki jo kajpada lažna postaja zabeleži.

Trenutno ni zanesljive obrambe pred lažnimi baznimi postajami, vendar do nekje pomaga izklop starejšim mobilnih tehnologij (2G) in mobilnega gostovanja. Poleg tega je koristno uporabljati šifrirane storitve za komunikacije, na primer Signal, da vsebine komunikacije ne bi mogoče prestreči.

Lociranje na podlagi vmesnika Wi-Fi in Bluetooth

Poleg vmesnika za mobilno omrežje imajo sodobni telefoni še druge radijske oddajnike. Sicer manjših oddajnih moči in posledično manjšega dosega, a vseeno uporabne za namene sledenja. V omrežje Wi-Fi oziroma napravam z vključenim Bluetoothom, se telefon predstavi z unikatnim naslovom MAC. To vidi vsak, ki lahko sprejme njegov signal. Tipično namreč naš telefon redno pošilja zahteva za rokovanje, v katerih je ta podatke viden. Kot bi se rokovali z vsakim v bližini in se z njimi ne zapletali v daljše pogovore. Bluetooth vmesnik počne nekaj podobnega.

Naslovi MAC so dragoceno orodje podjetji, ki se ukvarjajo s pasivnim sledenjem med pohodom po trgovinah in za vse druge, ki jih zanimajo naše poti. Zaradi tega novejši sistemi uvajanja naključno oznako naprave, ki je ni mogoče povezati z uporabnikom. Metoda je nova, še ne deluje najbolje z vsemi napravami, medtem ko je starejše še ne podpirajo. Zato je še najbolj preprosto preprečiti sledenje tako, da izključimo oba vmesnika, ko ju ne potrebujemo in da nikjer ne vpišemo osebnih podatkov, da nas ne morejo povezati z naslovom MAC naše naprave. Zadnje ni absolutno, saj lahko operater omrežja na podlagi zapisov o preteklih rokovanjih, vklopu v brezplačno omrežje ali aktiviranjem povezave bluetooth sčasoma prepoznajo določene naprave in jih morda celo povežejo z lastniki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Uhajanje lokacijskih podatkov

Poleg vsega ima telefon vgrajen sprejemnik satelitske navigacije, ki zagotavlja najbolj natančne lokacijske podatke in temu primerno predstavlja največjo grožnjo zasebnosti. V primeru, da lokacijsko funkcijo izklopimo, lahko še vedno določi svoj položaj s pomočjo lokacijskih funkcij, ki položaj izračunajo na podlagi znanih položajev baznih postaj in brezžičnih omrežij Wi-Fi. So namreč vključene v oba mobilna operacijska sistema.

Aplikacije podatke zahtevajo, da na zemljevidu prikažejo položaj naprave ali zagotovijo delovanje drugih na lokaciji temelječih storitev. Ker jim moramo za to podeliti ustrezne pravice, se največkrat v nasprotnem primeru nočejo zagnati. Težava ni v tem, temveč, da nekatere podatke nato prenesejo na spletne strežnike ponudnikov. Redki se nato izognejo skušnjavi, da bi jih prodali, ko zanje nekdo pokaže zanimanja oziroma jim predali vladi, če bi jih zahtevala. Telefoni nam sicer dajejo nadzor nad tem, saj je dobra praksa varovanja zasebnosti razmislek, katere aplikacije imajo dostop do lokacijskih podatkov. Toda vprašanje je v kolikšni meri to počeno in dejansko podelimo pravice zgolj aplikacijam, ki jim zaupamo in imajo dober razlog, čemu morajo vedeti, kje smo.

Slednje uporabniku ni samo iskanje podatka o tem, kje ta je v danem trenutku, temveč prav tako za ugotavljanje, kje se je gibal v preteklosti, prepričanjih, odnosu do drugih in udeležbe na dogodkih. Ugotoviti je možno, kdo je s kom v romantični zvezi, kdo se je udeležil protivladnih demonstracij in kakšen je vaša običajna mobilnost. Vsekakor zanimivi podatki za raznolike radovedneže.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja