NEDELJSKI NASVET: Spodnja meja podatkovnega pomnilnika telefona, pod katero ne bi smeli!
Marjan Kodelja 11. aprila 2021 ob 06:36

Nehajte razmišljati samo o estetiki, procesorju, zaslonu in fotografskih zmogljivostih, najmanj enako, morda celo bolj pomembna, je namreč velikost pomnilnika za shranjevanje podatkov!

Nekoč smo brez večjih težav uporabljali telefone z 8 ali 16 GB, danes tolikšen pomnilnik niti približno ne bi bil dovolj. Še sistema ne bi spravili nanj. Iz enakega razloga se izogibajte naprav z 32 GB, tiste s 64 GB pa so pogojno uporabne, ako imajo režo za pomnilniško kartico. Udoben minimum za telefone je 128 GB in optimum za premijske telefone 256 GB!

Vedno bolj požrešen Android

Velik del pomnilnika zasede sistem naprave, pri čemer je količina odvisna od modela in izdelovalca. Applov iOS 14 zasede manj prostora kot Android. Uradno je »težak« 2,2 GB (upoštevane niso že nameščene Applove aplikacije), vendar priporočajo, naj ima naprava pred nadgradnjo 5 GB praznega pomnilnika, da gladko steče. Konfuzneje je stanje na strani Androida. Medtem ko goli sistem (odvisno od različice) verjetno pri vseh zasede podobno prostora, so razlike v uporabniškem vmesniku, saj ima (skoraj) vsak izdelovalec svojega. Eni so bolj, drugi manj potratni. Da bi bila težava še večja, nekateri na svoje že v tovarnah namestijo aplikacije partnerskih podjetij. Nekaterih celo ni ne morete izbrisati.

Na prvi pogled je najmanj »požrešen« Huawei P30 Pro, kajti na prvi pogled kaže, da sistem zasede (le) dobrih 13 GB. V praksi verjetno več, – telefon namreč ne prikaže, koliko porabi sistem – kajti nekatere z njim povezane aplikacije so upoštevane v seštevku aplikacij. Če bi upošteval še te, potem se poraba močno približa (ali celo preseže) meji 20 GB. Sistem na telefonu Samsung Galaxy A72 zasede 21,5 GB, na OnePlus 9 23 in na S21 ultra dobrih 31 GB. Omenil sem že, da je Applov težak samo 2,2 GB, vendar moramo prišteti še 14 GB aplikacij, od katerih jih približno 4 GB ni mogoče odstraniti. Pri tolikšni požrešnosti postane jasno, zakaj je 64 GB pomnilnika premalo za naprave z Androidom in na spodnji meji uporabnosti za Iphone.

Koliko so težki so naši podatki?

Prosti del pomnilnika potrebujemo za svoje datoteke. Največ bo fotografij, ki ne zasedejo pretirano veliko prostora, dokler jih ne začnemo shranjevati v polni ločljivosti. Če ima naprava tipalo ločljivosti 48 ali več milijonov slikovnih pik. V tem primeru je posamezna datoteka težka deset ali celo več MB, medtem ko je drugače v povprečju 4! 16 GB prostega pomnilnika v tem primeru zadošča za 4000 fotografij, 32 za 8000 in tako naprej. Fotografije niso edini podatki, ki jih hranimo na telefonu. 500 glasbenih datotek povprečno velikih 5 GB zasede 2,5 GB, ena ura videa v razločljivosti 1080p 1,5 GB (video 4K ustrezno več) in film v visoki razločljivosti (720p) 4 GB! Deset jih nanese 40 GB, kar ni več zanemarljivo, ne glede na velikost pomnilnika.

Dobršen del pomnilnika zasedejo še aplikacije. Aplikacija TikTok zasede slabih 200, Spotify 120, Minecraft 300 MB in igra Grand Theft Auto: San Andreas kar 2,1 GB. Hitro postane jasno, zakaj morajo imeti telefoni za mobilno igranje čim večji pomnilnik.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Spominka kartica ali spletna shramba?

Velikost pomnilnika postane manj »problematična«, če ima telefon režo za pomnilniške kartice. Kot vemo, jih Apple ne vgrajuje, medtem ko so med napravami s sistemom Android pogostejše. Čeprav »strateško« izginjajo iz nekaterih modelov. Kartica ima večkratno uporabnost. Služi kot mesto za fotografije, video posnetke in druge datoteke, omogoča preprosto prenašanje med telefonom in računalnikov in nenazadnje lahko služi za dolgotrajno hranjenje datotek. Druga možnost so silno udobne shrambe v oblaku, vendar je pametno paziti. Kartice za enak strošek nudijo več prostora, plačate jih le enkrat in nobene nevarnosti ni, da bi med uporabo ponudnik podražil hranjenje, spremenil pogoje uporabe ali bi izgubili podatke zaradi ukinjenega računa oziroma ker ponudnik ni poskrbel za varno arhiviranje.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja