NEDELJSKI NASVET: Skrivnostni program, ki bo preprečil težavo ali dve!
Marjan Kodelja 29. januarja 2023 ob 06:31

Microsoft je proti koncu lanskega leta na kitajski spletni strani po tihem objavil uporabno orodje PC Manager za sistema Windows 10 in 11.

Prebral sem, da so kasneje aplikacijo dodali v Microsoftovo trgovino, a je iskalnik ne najde. Če bi jo želeli preizkusiti, odjadrajte na spletno stran in prenesite namestitveno datoteko (3,8 megabajta). Naj vas ne skrbi, da je označena kot javna beta (public beta), kajti to le pomeni, da Microsoft še ni popolnoma prepričan, da bo stabilno delovala na vsakem računalniku. Mimogrede. Meni ni povzročala nikakršnih težav.

Po hitrem prenosu in za odtenek daljšem nameščanju, se na zaslonu prikaže preprosto okno. Funkcije so razdeljene v dva sklopa (razdelka) – čiščenje (Cleanup) in varnost (Security), kjer so razumljivo predstavljene in temu primerno preproste za uporabo. Z njimi zlahka odstranimo neželene datoteke, iščemo tiste, ki po nepotrebnem odžirajo prostor, onemogočimo zagon neželenih programov in procesov v ozadju po prižigu računalnika ali zaženemo varnostni pregled, ki pokaže tudi morebitne gonilnike, ki jih je smiselno posodobiti. Ravno tako aplikacija prikaže koristne informacije o delovanju sistema. Trenutno porabo delovnega pomnilnika (RAM), koliko prostega prostora je na pogonih in koliko časa je trajal zadnji zagon.

Še vedno nismo na ravni, ko bi lahko dejali, da operacijski sistem računalnika ves čas deluje kot »nov« brez ročnih posegov vanj, čiščenja pomnilnikov in občasnih varnostnih pregledov. Pričakoval sem, da je večina teh posegov že avtomatizirana. Žal ni. Drugače ne bi bilo nobene potrebe po tej in po podobnih aplikacijah. Čeprav jih je na voljo kar nekaj, je PC Manager od vseh še najbolj preprosta, razumljiva in hkrati ne »teži« preveč. Zmotilo me je le to, da je v nastavitvah privzeto nastavljen zagon skupaj z računalnikom. Svetujem, da možnost izklopite. Več kot dovolj je, da aplikacijo zaženemo občasno, ko začutimo, da je čas za pregled sistema. Pomembno je še, da se ne »tepe« z varnostnimi funkcijami, ki so že del sistema in ni zamenjava zanje. Glejte nanjo kot nadgradnjo, skupek uporabnih orodij, s katerimi lažje poskrbimo za zdravje osebnega računalnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja