NEDELJSKI NASVET: Šibka točka, ki zahodno družbo ohromi preko noči!
Marjan Kodelja 2. januarja 2022 ob 06:13

Bolj je družba razvita, občutljivejša je na manjše nesreče, ki jo zaradi odvisnosti pahnejo iz ravnotežja, medtem ko je manj razvite dežele skoraj ne občutijo. Morda veste, kje leži kritična točka interneta?

Elektrika, voda, kanalizacija. Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi bilo karkoli od tega moteno, saj brez ne znamo živeti. Katastrofa je, če elektrike zmanjka za nekaj minut, kaj šele, če je ne bi bilo po nekaj ur skupaj, s čimer se zaradi motenj v dobavah spopadajo prebivalci Kosova. Resne motnje dobave, razen pred leti zaradi žleda na omejenih področjih in še tam so relativno hitro popravili vode ali dostavili agregate, preprosto nismo vajeni in kar nekaj časa bi trajalo, da bi se privadili na novo resničnost. Podobno velja tudi za internet, ki je prav tako postal pomembna kritična infrastruktura. Pa niti ne govorim o popolni odpovedi.

Ameriška vojska si je internet zamislila kot komunikacijsko infrastrukturo, ki bi preživela jedrski napad z enakovrednimi vozlišči in sposobnostjo, da sporočilo vedno pride od pošiljatelja do prejemnika. Toda ni bilo mišljeno za prenašanje velikih datotek, pretočnega videa, družbenih omrežij, računalništva v oblaku in nasploh milijarde uporabnikov, ki so nanj priključeni vsak dan. Zaradi obsega ima šibko točko in to so podvodni kabli, ki povezujejo celine in za katere strokovnjaki opozarjajo, kaj bi se pripetilo v primeru napada. Še več. Nekateri celo trdijo, da je samo vprašanje časa, kdaj bomo priča večjemu ali manjšemu incidentu.

Opozorila o občutljivosti največkrat slišimo, ko v bližini podmorskih kablov odkrijejo konvencionalno podmornico. Toda te niso največja nevarnost. Za raziskovanje dna, podvodno arheologijo in drugih človeku nevarnih dejavnosti, uporabljamo celo vrsto cenenih podvodnih robotov. Predstavljajte si, da bi roj z eksplozivom ali kako drugače koordinirano napadel kable. Internet bi kajpada našel obvoz in bi še vedno deloval, a v primeru obsežnega napada in poškodbe večino novejših in zmogljivejših, bi imeli veliko težavo. Obstoječi, starejši in tanjši oziroma preživeli kabli verjetno ne bi zadoščali za delovanje storitev, kot smo jih vajeni in svet bi bil vržen v gospodarsko krizo, primerljivi finančni izpred desetletja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja