NEDELJSKI NASVET: Si upate preveriti, ali ste zasvojeni?
Marjan Kodelja 17. januarja 2021 ob 06:58

Pretiravanje nikdar ni dobro, to velja tudi za uporabo interneta, pametnega telefona in nasploh pridobitev digitalne revolucije. Ker zadnje mesece tehnologijo uporabljamo več kot običajno, morda ne bi bilo napak, da opravite preprost preizkus …

Pri vsakem vprašanju izberite enega od naslednjih odgovorov in nato seštejte točke.

redko1 točka
občasno2 točki
pogosto3 točke
večinoma.4 točke
vedno5 točk
VPRAŠANJA:
 1. Kako pogosto se vam pripeti, da ko končno ugasnete računalnik ali odložite telefon, dejansko ugotovite, da ste preživeli v internetu dlje časa, kot ste prvotno načrtovali?
 2. Internet in video igre so lahko magnet, predvsem pa je zabavnejši, kot nekatera rutinska opravila, brez katerih pa ne gre. Kako pogosto zaradi tega zanemarite vsakodnevna opravila v gospodinjstvu?
 3. Kako pogosto se odpoveste intimnosti s svojim partnerjem, da bi bili lahko dlje v digitalnem svetu?
 4. Kako pogosto sklepate nove »povezave« z drugimi spletnimi uporabniki?
 5. Kako pogosto se vaši prijatelji ali družinski člani razburjajo in pravijo »da pred računalnikom ali s telefonom v roku preživite preveč časa«?
 6. Ali se »zapravljeni« čas pozna pri slabših ocenah v šoli, pozabljanju na »domače naloge« ali kakšni drugi obveznosti?
 7. Kako pogosto najprej preverite elektronsko pošto pred vsem drugim, kar tudi morate storiti?
 8. Kako pogosto zaradi tehnologije trpita storilnost in uspešnost na delovnem mestu? Namesto da bi delali tisto, za kar vas plačujejo, veselo brskate po spletu, igrate igrice …
 9. Kako pogosto se postavite v obrambno ali skrivnostno držo, če vas vprašajo, kaj počnete v digitalnem svetu in zakaj za to porabite tako veliko časa?
 10. Kako pogosto uporabite digitalni svet za to, da nehate premišljevati o vsem negativnem v življenju?
 11. Kako pogosto »komaj čakate«, da se boste spet pred računalnikom ali imeli v roki telefon?
 12. Se bojite, da bi bilo vaše življenje brez tehnologije dolgočasno, prazno in brez veselja?
 13. Kako se odzovete, če vas zmotijo, ko brskate po spletu, igrate igre, odgovarjate na sporočila ali pregledujete družbena omrežja? Ste zadirčni, je vaš odziv nadležen in naderete tistega, ki vas je zmotil.
 14. Kako pogosto uporabljate naprave dolgo v noč in zaradi tega zavestno manj spite?
 15. Kako pogosto se zaveste lastne preobremenjenosti s tehnologijo in fantazirate, da bi bili »priklopljeni« tudi, ko dejansko niste?
 16. Kako pogosto sami sebi pravite »samo še nekaj minut, potem pa bo dovolj«?
 17. Kako pogosto želite zavestno zmanjšati čas, ki ga preživite v digitalnem svetu, pa vam to ne uspe?
 18. Kako pogosto skrivate, koliko časa ste preživeli pred zasloni?
 19. Kako pogoste raje ostanete v digitalnem svetu, namesto da bi šli ven s prijatelji?
 20. Ko niste priključeni − ste morda razdražljivi, depresivni, nervozni, kar vse izgine tisti trenutek, ko se priključite?

O tem, kako tehnologija povzroča depresijo, preberite v članku na portalu Vse bo v redu, zavarovalnice Triglav!

REZULTATI

20−49 točk. Čestitamo, duševno ste zdravi! Ste v skupni povprečnih uporabnikov digitalnih storitev, ki jih kdaj pa kdaj uporabljate nekoliko dlje, a imate svoje obnašanje pod nadzorom.

50−79 točk. Niste še zasvojeni, a ste na dobri poti, da postanete, če česa ne boste spremenili. Vprašajte se, ali je to res potrebno? Zaradi »prevelike« ljubezni do tehnologij občasno ali celo pogosto zabredete v težave, predvsem s svojimi bližnjimi.

80−100 točk. Vi pa ste zasvojeni in prevelika odvisnost povzroča redne težave na vseh področjih. Če sami ne najdete dovolj moči v sebi in spremenite življenje, je rešitev morda v tem, da za nekaj mesecev odidete na samotni otok, kjer ni ne elektrike ne komunikacijskih povezav.

Ko ste se »spredalčkali« po skupinah, preverite vsako vprašanje posebej. Pri tistih, kjer ste si podelili štiri ali pet točk, močno premislite ali vaše obnašanje vpliva na vse, ki si želijo ali morajo biti v vaši bližini.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja