NEDELJSKI NASVET: Si prepričan, da veš, katera ti poje?
Marjan Kodelja 7. avgusta 2022 ob 06:10

Res najboljši znajo prisluhniti in nato kot iz topa izstreliti, katera ptica se tako lepo oglaša. Ostali se bomo morali zadovoljiti s presenetljivo dobro, brezplačno in za uporabo preprosto aplikacijo!

Pred dobrim mesecem sem kot zanimivi in hkrati izredno uporabni aplikacije omenil dve, ki skušata na preprost način prepoznati rastlino. Tokrat sem se odločil, da vam predstavim BirdNet. Razvili sta jo nemška univerza Chemnitz in ameriška Cornell in jo dali v uporabo vsem, da bi raziskovalcem pomagali pri preučevanju migracijskih poti in razširjenosti ptic. Na voljo je v Applovi in tržnici z aplikacijami Play, medtem ko jo uporabniki novejših telefonov Huawei brez Googlovih storitev namestite preko ApkPure!

Po namestitvi dovolite aplikaciji dostop do satelitskega sprejemnika, lokacija je potrebna za lažjo identifikacijo »pevca« glede na podatke o najbolj pogostih vrstah v okolici, in do mikrofona. Z njim namreč posnamete čivkanje. Postopek je sicer dokaj preprost. Po zagonu na zaslonu opazite trak zvočnih frekvenc in pod njim veliko okroglo ikono mikrofona. Te se dotaknemo, ko želimo prekiniti in ali sprožiti snemanje. Postopek sicer zahteva nekaj vaje in bo uspešnejši, če boste telefon obrnili tako, da bo mikrofon usmerjen v smer, od koder prihaja zvok.

Rezultat snemanja je spektrogram, na katerem moremo s prstom označiti del, ki predstavlja ptičje petje. Običajno ga prepoznate po rumeni obarvanosti. Da se prepričate o pravilnosti izbora, pritisnite na ikono za predvajanje izbranega območja. Idealno je, če vam uspe osamiti kratek interval s čim manj motečega hrupa okolice. Šele nato se dotaknite ikone za analizo. Aplikacija bo zdaj poslala izbrani zvočni posnetek na strežnik, kjer ga algoritmi razdelijo na sekundne intervale in delčke primerjajo s podatki več kot pet milijonov vzorcev oglašanja ptic.

Ni nujno, da je identifikacija vedno uspešna. Poleg imena prepoznane ptice je podobno kot v primeru aplikacij za prepoznave rastlin ocena uspešnosti. V primeru, da niste prepričani o pozitivni prepoznavi, lahko poglobite raziskovanje. Dotik na ime vrste vas bo preusmeril na ustrezno stran Wikipedije, kjer je največkrat zvočni posnetek oglašanje te ptice, podatki o življenjskem okolju in vrsta drugih uporabnih informacij. Na koncu velja omeniti še eno funkcijo aplikacije BirdNet. Pošiljanje povratnih informacij, preko katere sporočite, kako prepričani ste, da je bila prepoznana prava ptica.

Tudi, če je ne nameravate uporabljati za namene zvočne prepoznave, zna biti omenjena aplikacija potencialno zanimiva. Nudi namreč prikaz vrst, ki živijo v bližnji okolici, s podrobnimi opisi. Škoda je le to, da ni prevedena v slovenščino.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.