NEDELJSKI NASVET: Še znaš voziti po pravilih? Bi dobil oceno nad 90 odstotkov?
Marjan Kodelja 2. februarja 2020 ob 06:50

Star pametni telefon imate lahko v avtomobilu, da spremlja vožnjo in na koncu poda oceno. Upoštevajoč hitrostne omejite kot tudi slog vožnje, ki mora biti prijazen tudi do sopotnikov. Nikar jih ne imejte za vreče krompirja!

Prej ali slej bodo imela vozila črno skrinjico, ki bo ves čas beležila delovanje vozila, pa tudi kako voznik vozi in ali upošteva prometne predpise. Si predstavljate, kako uporabni so ti podatki za zavarovalnico? Nevarni vozniki bi morali za zavarovanje plačati več kot varni. Kar bi bilo po svoje prav, mar ne? Še dobro, da črnih skrinjic v vozilih ni, oziroma vsaj ne vemo, da so. Verujoč v svoje nadpovprečne vozne sposobnosti, bi bila večina verjetno presenečena, kaj presenečena, jezna, ko bi podatki črno na belem pokazali čisto drugačno zgodbo. Saj veste. Vožnja malce nad omejitvijo je »pa ja čisto v redu«, kot tudi zaviranje na “fertik” in kurjenje gum med speljevanjem po jeznem hupanju, ker se je voznik pred vami odzval po polžje! Sicer pa lahko svoje sposobnosti lepe vožnje in bogaboječe upoštevanje prometnih predpisov na preizkus postavite že zdaj.

Zavarovalnica Triglav je namreč pred leti izdala aplikacijo Drajv, ki jo za namene ocenjevanja vožnje lahko uporabite tudi, če nimate pri njih prav ničesar zavarovanega. Uporabite lahko vsak telefon, vendar potem bo ves čas spremljanja vožnje uporaben le za ta namen. Aplikacija namreč zazna sunkovito zaviranje, pospeševanje ali vožnjo v ovinek, zato mora biti ves čas pri miru. Najbolje v nosilcu, ki ga drži kot pribitega. Že malce močnejši dotik zaslona telefona, ko na primer zaženete drugo aplikacijo, lahko namreč razume kot sunkovito vožnjo in temu primerno zniža oceno vožnje. V roke pa ga med vožnjo sicer ne smete vzeti, ker s tem tudi kršite prometni predpis.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Uporaba pa je drugače silno preprosta. Za začetek ustvarite račun, kar vam ne bo vzelo veliko časa, boste pa jim morali zaupati naslove elektronske pošte. Skoraj vse v aplikaciji lahko zanemarite, pomembna je funkcija “začnite z vožnjo” na domačem zaslonu in razdelek “Moje vožnje”, kjer nastaja seznam vseh zabeleženih in ocenjenih voženj. Po začetku beleženja pustite telefon pri miru, posvetite se raje vožnji. Na cilju beleženje ugasnete in po nekaj trenutkih imate oceno črno na belo. Poleg številčnih, med njimi so najbolj zanimivi podatki, koliko časa in za koliko ste kršili omejitve hitrosti, so ti prikazani tudi na zemljevidu. Da črno na belem vidite, kje je bila noga pretežka. Držanje hitrostnih omejitev ter število zaviranj, pospeškov in voženj v ovinek, so bistvo ocene. Če boste vozili kot običajno, potem bo ocene, upam staviti, pri večini pod 50 odstotkov. Ko pa se potrudite, ste pozorni in pazite na vse podrobnosti glede omejitev hitrosti, potem tudi ocena 100 odstotkov ne bo izostala. Večinoma pa boste prejeli med 90 in 100 odstotkov. Si upate poskusiti?

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja