NEDELJSKI NASVET: Se moramo bati zapečenega zaslona?
Marjan Kodelja 26. decembra 2021 ob 06:50

Manjše presenečenje letošnjega leta je večja ponudba monitorjev in prenosnikov z zaslonom OLED. Njihove prednosti so očitne, toda kako je z možnostjo zapečene slike? Na kratko. Lahko se zgodi, a je verjetnost, da se, relativno majhna, razen če ne upoštevate nobenega nasveta, ki težavo preprečuje.

Na površini zaslona se sicer prav nič ne zapeče, kajti težavo bi bilo pravilnejše imenovati kot izgorel zaslon. Če ste se kadarkoli pozabavali z načinom delovanja, potem vam je znano, da se sveteče diode iz organskega materiala starajo. Litijeve baterije izgubljajo kapaciteto polnjenja, sijalke svetilnost. Dlje »pika« sveti, hitreje so stara, medtem ko se ugasnjene starajo počasneje. Kaj to pomeni? Da čez nekaj časa ne svetijo več z enako jakostjo in na zaslonu se lahko pojavijo temnejši predeli, ki korespondirajo s pikami, ki so svetile več časa kot druge. Vidijo se »odtisi« statičnih elementov na zaslonu, tipično so to ikone ali logotipi, ki pa so zaradi načina delovanja zaslonov OLED negativi pravih. Ker črno piko naredi ugasnjena sijalka, je zato smiselno uporabljati temni način uporabniškega vmesnika. Z njim pravzaprav ubijemo dve muhi na en mah. Verjetnost izgorelega zaslona in poraba energije sta manjši!

Zasloni OLED postajajo vse boljši, zato se življenjska doba daljša. Asus za svoje prenosnike trdi, da zaslon zdrži najmanj 7 tisoč ur. Verjetno veliko več, a bolje je mejo postaviti nižje kot višje in potem trpeti razburjenje uporabnikov. Koliko je to v letih? Pri uporabi osem ur na dan približno dve leti in pet mesecev. Meni se ne zdi veliko, kajti svoj prenosnik nameravam uporabljati dlje. Ciljam na pet let, kar je praktično seveda mogoče. Ne uporabljam ga čisto vsak dan, še manj neprekinjeno osem ur in pri izračunu nisem upošteval preventive, s katero lahko izgorelost preprečimo oziroma okvaro zaslona premaknemo čim bolj v prihodnost.

Poleg temnega načina uporabniškega vmesnika je pametno, da se ohranjevalnik zaslona zažene po čim krajšem času neaktivnosti. Slika na zaslonu ne bo statična in sijalke se bodo starale enakomerneje. Samsungovi zasloni OLED za prenosnike in monitorje imajo še poseben način preprečevanja težave. Če zazna, da je pika premalo svetla, ji dodeli več napajalnega toka in na ta način dvigne svetilnost. Postopka ni mogoče uporabljati v nedogled, a konkretno zaslonu podaljša življenjsko dobo.

V sistemu Windows je lahko težava spodnja opravilna vrstica, zato je to najbolje nastaviti, da se skrije, kadar ni v uporabi in (ali) je prosojna. Na voljo je še premikanje pik (Pixel Shift) oziroma samodejno premikanja slike na zaslonu za nekaj pik v različne smeri, da je delovanje pik poenoteno. Moj prenosnik Asus ima to možnost v orodju za upravljanje z njim. Podobno je verjetno na vseh prenosnikih z zaslonom OLED, toda od vsakega posameznika je odvisno, ali ga uporablja.

Za konec sem prihranil še en nasvet, ki pa je odvisen od tega, ali med delom uporabljate dodatni monitor. Po možnosti z zaslonom LCD, ki te težave ne pozna. V takšnem primeru se raje odločite za prikaz slike na tem, medtem ko bo med delom originalni zaslon prenosnika ugasnjen.

Zasloni OLED zahtevajo malce več skrbi kot bolj razširjena zaslonske tehnologije LCD, toda prednosti, predvsem višje kontrastno razmerje, bolj temna črna, boljši dinamični razpon in največkrat bolj žive barve, odtehtajo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.