NEDELJSKI NASVET: S pomočjo teh trikov bo Netflix manj nadležen
Marjan Kodelja 19. septembra 2021 ob 06:16

Ste se že kdaj vprašali, kako izbrisati zgodovino uporabe Netflixa? Če ste se, vam tega ne moremo očitati. Nadležne znajo biti vsebine v vrstici za nadaljevanje gledanje, oziroma »Continue Watching«, kajti storitev še vedno ni prevedena v slovenski jezik in serije ali filmi, ki ste jih začeli gledati po nesreči ali pa ste po nekaj minutah ugotovili, da vam niso všeč, ostajajo na seznamu. Še huje je, če vam na podlagi teh Netflix predlaga, zato je možnost urejanja zgodovine pravzaprav zelo dobrodošla.

Brisanje zgodovine je primerno tudi z vidika preglednosti nad vsebinami, ki vas zanimajo in so vam všeč. Oddaje ali filmi, ki ste ga gledali pred meseci, se najmanj naveličate ves ta čas opazovati na domačem zaslonu aplikacije ali v oknu spletnega brskalnika. Na srečo jih je preprosto izbrisati. V oknu spletnega brskalnika premaknite kazalec miške na vsebino, ki jo želite izbrisati in poiščite križec poleg simbola palca navzdol. Zdaj vidite možnost »Remove From Row«, ki jo uporabite ali pa tudi ne. Če jo, potem morate Netflixu zaupati razlog. »Vsebina mi je všeč, vendar je ne bom več gledal«, »ni mi všeč« ali »samo pospravljam«. Podobno je v mobilni aplikaciji, le da tam poiščete simbol treh pik, pa še razloga za izbris ni treba povedati.

Če vam ne zadošča, potem lahko iz zgodovine profila izbrišete še oddaje, ki ste jih gledali do konca. V storitev se prijavite v brskalniku. V zgornjem desnem kotu kazalec postavite na sliko računa, izberite »Account«, kliknete simbol navzdol obrnjene puščice poleg izbranega profila (če jih imate več) in nato »Viewing activity«. Pred vami se na zaslonu pojavi seznam vseh vsebin, ki ste jih kadarkoli gledali in za vsako od njih se lahko odločite, da jo skrijete (Hide from viewing history). Možnost se skriva pod simbolom kroga s poševno črto.

Netflix ne dovoli izbrisa glavnega profila, lahko pa izbrišete druge, ki ste jih dodali in jih nato ustvarite na novo. Možnost »Manage Profiles« je skrita pod sliko profila v zgornjem desnem kotu. Izberete profil in uporabite najbolj drastični korak »Delete Profil«. S tem boste znotraj tega popolnoma izbrisali zgodovino. Ko ga oblikujete na novo, bo čist kot solza.

Netflix ne nudi možnosti, s katero bi v celoti in za vekomaj izbrisali zgodovino uporabi, kajti ta hrani njegov algoritem za predlaganje. Nekatere moti ravno ta in to je razlog izbrisa. V tem primeru je na voljo nekoliko drastični korak. Zaprtje starega in odprtje popolnoma novega računa!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja