NEDELJSKI NASVET: Prilagajanje svetilnosti kot na pametnem telefonu
Marjan Kodelja 23. avgusta 2020 ob 06:46

Navajen si, da vsak še tako poceni pametni telefon zna prilagoditi svetilnost zaslona, medtem ko moraš to na monitorju početi z nekje na ohišju skritimi gumbi. Preprost programček za sistem Windows ti pri tem priskoči na pomoč!

Programček, za katerega menim, da bo marsikomu olajšal življenje, sliši na ime Gammy. Iz spletne strani prenesete stisnjeno datoteko ZIP in ko razprete v mapo po lasni izbiri, zaženete datoteko gammy.exe, ki jo najdete v njej. Na prvi pogled se ne bo nič pripetilo, vendar se nikar ne bojte, programček ste zagnali, le da je njegova ikona »skrita« v orodni vrstici sistema Windows. Kliknite na puščico navzgor skrajno desno poleg znaka za omrežje, kajti tamkaj je. Že zdaj lahko na ikono kliknete z desnim gumbom miške in izberite »Run at startup«, da bo sistem programček zagnal ob vsakem zagonu. Na enak način lahko izbor prekličete, če se izkaže, da vam ne odgovarja.

Po običajnem kliku pa se na zaslonu pokaže preprosto okno z drsnikoma za prilagajanje svetilnosti in barvne temperature slike na zaslonu, kar bo za nekatere dovolj, čeprav je na voljo tudi samodejno prilagajanje.

Samodejno prilagajanje svetilnosti pa ne deluje kot na pametnem telefonu, saj monitorji nimajo tipala svetlobe. Namesto tega Gammy v časovnih intervalih dela zaslonske posnetke, jih analizira, vendar nikjer ne hrani, da lahko svetilnost prilagaja sliki. Kadar je bolj bela kot temna, zmanjša svetilnost, drugače pa poveča. Pri tem pa imamo nekaj možnosti prilagajanje delovanja, vse se pokažejo, ko kliknete na tri pike ob besedi »Auto«. Določite najnižjo in najvišjo svetilnost, izravnavo (Offset), prag (kdaj program prilagodi svetilnost), hitrost prilagajanja, pa tudi interval posnetkov zaslona, ki ga je priporočljivo na manj zmogljivih računalnikih povečati, da program preveč ne upočasni delovanja.

S programom lahko prilagajate barvno temperaturo, čeprav je funkcija tudi del sistema Windows. Na voljo imate drsnik, pa tudi samodejno prilagajanje glede na čas dneva. Čez dan bodo barve hladnejše, zvečer pa toplejše, sami pa določite, ob kateri uri bo programček sprožil spremembo. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja