NEDELJSKI NASVET: Preveri, koliko kršiš bonton video klepetanja?
Marjan Kodelja 29. novembra 2020 ob 06:40

Bonton video klepetanje je enak bontonu lepega obnašanja, ki naj bi se ga držali med vsako komunikacijo. In pri upoštevali lastnosti in omejitve v ta namen uporabljenih naprav in spletnih povezav.

Medtem ko smo delo, učenje in do nekje druženje preselili na splet, radi pozabljamo, da so pravila obnašanje enaka, kot med srečanji v živo. Nikomur ne bi bilo nič kaj pogodu, če bi se medtem zvirali po stolu, plezali pod mizo, se pačili ali se na glas pogovarjali, ko beseda ne bi bila vaša. Še zdaleč to ni vse. Upoštevajte namreč, kolikor je le mogoče, še naslednje zapovedi!

Ne zamujaj (še posebej če si organizator). Morda se vam je naslednje že pripetilo, meni pogosto. Ob najavljeni uri kliknete na povezavo in na zaslonu dobite obvestili, da počakate, dokler gostitelj ne začne sestanka. To lahko traja nekaj minut in v tem času gledate v zrak. Ne veste, kako dolgo boste čakali, zato se ne morete lotiti česa drugega. Nihče naj ne bi zamujal. Ni vljudno. Med čakanjem na zamudnike, sestanek se ne more začeti, dokler večina ni prisotna, steče pogovor o vremenu in drugih nepomembnih stvareh, ki zgolj odžirajo čas, ki bi ga lahko ustvarjalneje porabili!

Vnaprej sporoči temo pogovora. Dobro je vnaprej vedeti, o čem bo tekel razgovor, saj se lahko udeleženci na sestanek pripravijo in ne boste izgubljali časa z razlago osnov. Vsaj tistih ne, ki jih bi morali poznati.

Vnaprej sporoči, ali boš imel kamero prižgano. Silno je zoprno, ko »vpadem« v navidezno sejno sobo s prižgano spletno kamero in se vsi drugi skrivajo za kratico svojega imena ali fotografijo. Oni so lepo skriti, a vidijo mene, čeprav morda nisem v najboljši možni izvedbi! Kadar je sklican video klepet, potem naj imajo vsi udeleženci prižgano kamero. Če je le mogoče.

Kamero izklopi samo, če ni druge možnosti. So primeri, ko zaradi slabše povezave video tok ni mogoč in v takšnih primerih je vsekakor bolje, če jo izklopite. Ampak naj bo to skrajna možnost, kajti kako bi se počutili po »polurnem« predavanju in bi bili na vprašanje, »ste razumeli«, vsi tiho. Ko sogovornike vidite, veste, ali vas poslušajo.  

Pred kamero bodi v svoji najlepši podobi. Ako želite učinkovito delati na daljavo, potem se vsako jutro uredite, kot bi se za odhod v službo. Doma ste sili razmer, a so naloge enake, kot jih imate v pisarni ali učilnici. Ne spodobi se, če se na zaslonu pojavite neurejeni ali celo v spalni srajci.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glej v kamero, ko se z nekom pogovarjaš. Med pogovorom je stik oči silno pomemben, saj sogovornik izve več kot zgolj s poslušanjem vašega glasu. Spet ni vljudno, ko nekdo z žarom razlaga, vi pa medtem gledate stran od kamere, morda na zaslon drugega računalnika, televizorja ali se celo s kom pogovarjate. Vljudno je pokazati zanimanja z govornika, zato medtem glejte v kamero in mu na ta način dajte vedeti, da ga pozorno spremljate.

Ko ne govoriš izklopi mikrofon. Doma ste redkokdaj sami, zato je vljudno utišati mikrofon, kadar niste na vrsti za govorjenje. Ne gre le zato, da ima veliko uporabnikov nastavljeno funkcijo, da je na zaslonu prikazan uporabnik, ki govori in ni primerno, da za trenutek vidi vas, ker ste ravno kihnili, s tem preprečite, da bi slišali nepričakovane zvoke iz vaše okolice. Teh pa v časih, ko se večinoma skrivamo za štirimi stenami, ni malo.

Ne komentiraj ozadij sodelujočih. Domače razmere so različne, nekatere teži prostorska omejitev, spet drugi nimate dovolj časa (ali volje), da bi bilo vse kot iz škatlice. Zato ni primerno komentirati okolja sogovornika, tudi če ga nameravate pohvaliti. Najbolj vljudno je preprosto ignorirati okolico. Namesto nanjo, se osredotočite raje na sogovornika!

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja