NEDELJSKI NASVET: Preveri, kakšna omrežja in hitrosti so na izbrani lokaciji
Matjaž Ropret 21. maja 2023 ob 06:12

»Omrežje tega in tega operaterja ja zanič!« Lahko bi uporabili še kakšno bolj sočno besedo, ki se jih nekateri komentatorji na spletu ne branijo, a se bomo tu vzdržali. Poanta pa je, da so tovrstne ocene v veliki meri in skoraj vseh primerih pogojene z osebno izkušnjo na točno določeni lokaciji in morda še z uporabljenimi napravami. Zato je smiselno uporabiti prava orodja za preverjanje, kateri operater pri vas ponuja dobro omrežje.

Podjetje nPerf ponuja hitrosti test, ki je precej bolj obsežen od tistega najbolj poznanega, in na osnovi (anonimiziranih) podatkov, ki jih na ta način zbere, sestavlja kolikor se da podroben zemljevid pokritosti in hitrosti po posameznih (mobilnih) operaterjih in tehnologijah (od 5G navzdol). Ta zemljevid, ki ga vidite spodaj, je zato ena od možnosti za preverjanje dejanskega »obnašanja« omrežja, saj podatki temeljijo na tem, kar v resnici dobijo uporabniki.  

Zemljevid nPerf seveda ni popoln, ker se zanaša na to, kje uporabniki izvajajo hitrostne teste. Več, ko jih boste naredili, bolj natančna in uporabna bo karta. Za precej natančne podatke o pokritosti sicer poglejte na Geoportal Agencije za komunikacijska omrežja in storitve na naslovu gis.akos-rs.si/. Ta je pred nekaj leti tudi izvajala svoje meritve, ki pa niso več najbolj ažurne. Sam portal so nedavno prilagodili tudi za prikaz na mobilnih napravah, le z nekaj manj kategorijami in sloji, tako da je mogoče kar na telefonu preveriti marsikaj. Med drugim tudi vleči razdalje od vozlišč (»central«) do posamezne želene lokacije in iskati po naslovih.

Za hitrostni test nPerf ni treba hoditi nikamor ali nalagati aplikacije, saj ga ponujamo kar tu. Pa veselo ugotavljanje, kako hiter dostop do interneta imate!

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja