NEDELJSKI NASVET: Presenečen boš, koliko smeti se skriva pod tipkami!
Marjan Kodelja 2. avgusta 2020 ob 06:15

Čeprav odsvetujejo uporabo čistilnih sredstev, so za učinkovito čiščenje tipkovnice prenosnega ali namiznega računalnika primerni dezinfekcijski robčki. A bodite vseeno previdni.

Zaradi pandemije koronavirusa več časa preživite pred računalnikom in ni ga zlomka, da kdaj posežete po raznovrstnih prigrizkih. Drobtinice pa končajo v prostorih med in pod tipkami. Tudi če se držite zapovedi in med delom ni ne prigrizkov ne kave, med video klepetom govorite, medtem pa po tipkovnici, pa tudi po drugih stvareh v bližini, dežujejo majhne kapljice sline. Nima smisla zgubljati besed o odličnem življenjskem okolju za mikroorganizme. Ker ne uporabljate kirurških rokavic, se umazanija iz roka veselo prenaša na tipke, kjer tvori debele nanose raznovrstnih »zmesi«. Če se potrudite in pogledate podrobneje, boste celo opazili, katere tipke največkrat uporabljate, saj so na njih najdebelejši. Vse to so razlogi, zakaj je pametno tipkovnico vsaj enkrat na teden natančno obrisati (dezinficirati), vsaj štirikrat na leto pa tudi generalno očistiti.

Uporabo tekočin in čistil najbolj odsvetujejo izdelovalci prenosnikov. Prva lahko skozi majhne odprtine pronicajo v notranjost in povzročijo kratek stik na občutljivi elektroniki, preveč agresivne druge pa lahko vplivajo na snovi tipk, predvsem na natisnjene oznake simbolov. So pa prepovedi nekoliko omilili. Zdaj sicer neradi, a vendarle dovoljujejo previdno uporabo dezinfekcijskih robčkov in 70-odstotnega izopropanola (izopropilni alkohol).

Med čiščenjem naj prenosnik ne bo priključen na električno napajanje, če je le mogoče, iz njega vzemite baterijo, tipkovnico namiznega računalnika pa odklopite z njega. Nato ju obrnite na glavo ter tresite toliko časa, da smeti nehajo padati ven. Vseh zagotovo ne boste odstranili, zato lahko uporabite stisnjen zrak in tipkovnico spihajte. Vsake toliko lahko pred tem odstranite pokrovčke tipk, a ne pozabite fotografirati tipkovnice, da jih boste potem lahko spet namestili na prava mesta. Smeti pod tipkami boste lažje odstranili, pokrovčke pa natančneje očistili. Nekoč so celo predlagali, da jih daste v hlačno nogavico ali vrečko iz mrežice in nato operete v pomivalnem stroju. Ker je plastika vse bolj tanka in ne vedno najbolj kakovostna, pa tega predvsem zaradi visoke temperature med pranjem ne priporočam.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pogosteje, predlagam enkrat na teden, pa je pametno ubiti vse mikrobe. Uporabite čistilne dezinfekcijske robčke, vato ali paličice za čiščenje ušes, ki ste jih prej namočili v 70-odstotni izopropanol ali v skrajnem primeru krpico, ki ne pušča vlaken, navlaženo z blago raztopino vode in mila. Pri zadnjem pa velja biti silno pazljiv in krpice med čiščenjem nikar preveč ne stiskajte, da iz njih ne steče tekočina, ki lahko v skrajnem primeru napravo tudi poškoduje. Nežno brisanje površine tipk bo večinoma zadoščalo.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja