NEDELJSKI NASVET: Preprosto do točne razdalje in višinskih metrov!
Marjan Kodelja 17. aprila 2022 ob 06:27

Ste že slišali za spletno storitev »On The Go Map«? Če še niste, potem vedite, da je to čudovito orodje tekačev, sprehajalcev in kolesarjev, ki želijo poznati natančne razdalje ali preprosto poiskati nove poti!

Storitev je popolnoma brezplačna ter temelji na prosto kodni kartografski storitvi OpenStreetMap. Do tu vse lepo in prav. Vprašali se boste, zakaj ta in ne na primer Googlovi zemljevidi, ki ravno tako nudijo funkcijo izračuna razdalje. Odgovor je pravzaprav na dlani. Ker je zamudna, zapletena in manj natančna. Nasprotno storitev Onthegomap po le nekaj klikih ponudi, kako daleč ste tekli ali kolesarili in koliko višinskih metrov premagali. Enako preprosto je tudi načrtovanje poti in njihovo deljenje s prijatelji (možen je celo izvoz v format GPS). Poleg tega ne zbira podatkov in je tozadevna popolna za vse, ki vas skrbi Googlova radovednost in želite ohraniti zasebnosti v digitalnem svetu!

Aplikacije za storitev ni, zato jo boste morali na telefonu uporabljati znotraj okna spletnega brskalnika. Ravno tako je smiselno, da v nastavitvah poiščete dovoljenje za pridobivanje trenutne lokacije, kajti tako bo začetek uporabe za odtenek bolj preprost. Ne bo vam namreč treba trenutne lokacije iskati na zemljevidu. Njen prikaz vključite oziroma izključite s tipko »L«.

Razdaljo izračunata tako, da najprej zgoraj izberete ali naj storitev upošteva pešpoti, kolesarske steze ali ceste za motorna vozilo (ikone sredi zaslona zgoraj). Kliknite na izhodiščno točko in nato več točk na poti eno za drugo. Videli boste, da je skoraj takoj samodejno prikazana najkrajša možna pot. Vmesne točke (zelena pika pomeni izhodišče in rdeča cilj) so pomembne, saj je zelo verjetno, da ponekod niste hodili kot predvideva storitev. Prilagajanje poteka tako, da primete belo točko in jo premikate toliko časa, dokler se pot na zemljevidu ne ujema z dejansko. Uporabni ukazi so »CTRL+Z« za razveljavitev zadnje spremembe, »V« za obračanje smeri in »CTRL+DEL« za izbris poti.

Včasih samodejno funkcija ugotavljanja najbolj verjetne poti ni primerna. Na primer, ko tečete preko travnika, na katerem ni vrisane steze. Takrat izkoristite funkcija risanja ravne poti, ki jo najdete med ikonami v sredini zaslona zgoraj ali s pritiski tipke »R« (dokler ni izbrana funkcija ravne črte). Nato nikar ne pozabite preklopiti nazaj na prej izbran način izračuna najkrajše poti. Spodaj desno boste ves ta čas opazovali izračunano razdalja.

Na popolnoma enak način raziskujete poti in iščete ideje, kam bi se odpravili naslednjič. Označite pot, jo prilagodite, s pritiskom na tipko »E« preverite višinski profil in jo na koncu izvozite v format GPX. Zakaj? Da jo uvozite v navigacijsko aplikacijo na pametnem telefonu, da se na terenu ne boste izgubili. Ravno tako lahko pot delite. To storite tako, da v meniju (zgornji desni kot) izberete možnost »Share«, kopirate povezavo in jo pošljete preko elektronske pošte.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.