NEDELJSKI NASVET: Prepričajte se, kako razmetavamo z energijo (#kratekvideo)
Marjan Kodelja 22. avgusta 2021 ob 06:34

Zaradi preobilja umetne svetlobe v mestih ponoči skoraj ne vidimo več zvezdnega neba. Kako velik je problem, kaže spletni zemljevid svetlobnega onesnaženja, ki si ga velja ogledati.

Svetlobno onesnaženje je iz leta v leto bolj pereč problem, toda hkrati eden od tistih vplivov človeka na naravo, ki ga je, vsaj v teoriji, najbolj preprosto omilimo. Sijalka ima stikalo in jo lahko ugasnemo. Ko sem bil otrok, sta oba ta »stara« za mano vpila, kadar nisem ugasnil luči, ko sem šel iz sobe. Nobene potrebe ni, da so cerkve osvetljene celo noč, da reklame razmetavajo s svetlobo zgodaj zjutraj, ko jim vidi malo morebitnih potrošnikov ali da obcestne sijalke svetijo, ko nikogar ni v bližini. Čemu sploh svetlobo sipajo v vse smeri, ko bi bilo dovolj, če bi sijale striktno navzdol. Drago bo sicer zamenjati obstoječe javne svetilke s pametnimi, ki svetijo le po potrebi, a enkrat bomo morali ugrizniti tudi v to kislo jabolko.

Spletni zemljevid svetlobnega onesnaženja lepo kaže, kako pereča je težava ponekod. Vijolična in rdeča področja so najbolj onesnaženje, večinoma v večjih mestih. Na podeželju pogosto označenim z zeleno, je že za odtenek bolje, medtem ko je najmanj nepotrebne svetlobe na svetlo ali celo temno modrih področjih. Tam bo pogled na nočno nebo najboljši. Če ga ne bodo motili oblaki. Spletna storitev je brezplačna, medtem ko sta aplikaciji za sistema Android in iOS plačljivi (4 €). Poleg teh, ki so neposredno povezane s to storitvijo, je na voljo še
aplikacija Light Pollution Map – Dark Sky & Astronomy Toolls Osnovni vpogled je brezplačen, medtem ko za uporabnejše funkcije prav tako zahteva plačilo. Glede na to, da ima vsak telefon brskalnik, vas večina aplikacij verjetno ne bo potrebovala.  

Na prvi pogled je videti, kot da v Sloveniji nimamo pretirano velikih težav. Sploh če se primerjamo z Italijo ali državami Beneluksa. Toda podrobnejši pogled pokaže, da imamo malo modrih področji, to pa so tista, kjer je pogled na nočno nebo najmanj moten. Saj ne, da bi se radi primerjali s Severno Korejo. Raje z okoliškimi državami, brez Italije kajpada. Če želite pri nas res lepo videti Rimsko cesto, potem bo treba poiskati najbližje mesto, kjer umetna svetloba ne bo vplivala na pogled. Nekje v gorah. To pa je hkrati verjetno največja vrednost spletne storitve in z njo povezanih aplikacij. Da lahko povsod hitro preveriti, kam v bližini se je najbolje odpraviti, ko si zahočete popolne teme.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja